Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

Kauneimmat gregoriaaniset joululaulut - linkki ja käsiohjelma

16.12.2020

Puer natus est. Kauneimmat gregoriaaniset joululaulut 22.12.2020 nauhoitettuna Helsingin Diakonissalaitoksen kirkossa.   

Linkki videoon  

https://youtu.be/uvLzTBBRXTQ

Rukoushetken ohjelma:

Pappi Marja Kotakorpi

Laulu Johanna Korhonen

Tervetulosanat

Hyvät ystävät, Kauneimmat gregoriaaniset joululaulut soivat nyt täältä Diakonissalaitoksen kirkosta Helsingistä. Lämpimästi tervetuloa liittymään kanssamme vanhoihin joulusävelmiin! Kutsumme sinut liittymään tänään mukaan lauluihin. Vaikka emme nyt voi olla samojen seinien sisällä, laulaessamme liitymme yhteiseen joulun odotukseen. Odotuksen aika ja valmistautuminen kuuluvat ensimmäisissä lauluissa.  

LAULU: Hosanna, Filio David, sol invictus. Benedictus qui venit in nomine Domini. Rex Israel, Hosanna in excelsis. Hoosianna Daavidin poika, voittamaton aurinki. Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen. Kunnia olkoon korkeuksissa. Alleluia!

LAULU: Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Jesus Christus, Alleluia.Terve Maria, sinä armoitettu, Herra olkoon sinun kanssasi. Siunattu olet sinä vaimojen joukossa, ja siunattu olkoon sinun kohtusi hedelmä, Jeesus Kristus iankaikkisuudessa, halleluja.

Rukous

Rakas Herrani, Jeesukseni!

Sinä etsit paikkaa missä voisit syntyä,

missä vielä tänäänkin saisit levätä, saada rakkauden hoivaa, kasvaa suuremmaksi. Ja minä ikävöin sinun läsnäolosi lämpöä! Saanhan pyytää: tule tähän. Tässä on minun levoton sydämeni. Synny tähän!

Ota minut seimeksesi. Hengitä minut turvalliseen lepoon. Aamen.  

(Anna-Maija Raittila/ 2000 Rukouksen vuotta. Kirjapaja.)

LAULU: Vox clamantis in deserto! Parate vias Domini. Rectas facite semitas Dei nostri.

LAULURESITAATIO: Room. 15:8–13

Kristus on tullut vahvistamaan isille annetut lupaukset osoittaakseen, että Jumala pysyy sanassaan. Hän on tullut myös, jotta muut kansat saisivat ylistää Jumalaa hänen laupeudestaan, niin kuin on kirjoitettu:
    - Siksi ylistän sinua kansojen keskellä,
    laulan kiitosta sinun nimellesi.
Ja edelleen:
    - Riemuitkaa, kansat, yhdessä hänen kansansa kanssa.
Ja vielä:
    - Kiittäkää Herraa, kaikki kansat!
    Ylistäkää häntä, kansakunnat!
Jesaja taas sanoo:
    - Iisain juuresta nousee verso,
    joka kohoaa kansojen hallitsijaksi. Häneen kansat panevat toivonsa.
Toivon Jumala täyttäköön ilolla ja rauhalla teidät, jotka uskotte, niin että teillä Pyhän Hengen voimasta olisi runsas toivo.

PUHE: Hyvät ystävät,

Roomalaiskirjeessä Paavali puhuu kiitoksesta ja toivosta. Tänä adventin aikana kumpikin näistä on ollut tukahduksissa. Paavalin kuvaus ylistyksestä on kuin yhteistä kiitoslaulua. Tämän joulun alla mietin, löydänkö kiitoksen näiden puitteiden keskellä, jotka ovat mahdollisia nyt?

Tämä adventin aika on tuonut mukanaan paljon pettymystä ja turhautumista. Tarve yhteen tulemisesta on kasvanut vuoden mittaan. Monet toiveet kasvokkain tapaamisesta ja yhteisistä juhlista ovat siirtyneet kerta toisensa jälkeen eteenpäin. Toivon säilyttäminen vaatii ponnisteluja.

 

Me valmistaudumme jouluun, joka rakentuu erilaisista palasista kuin ennen. Ulkoiset puitteet johdattavat sydämen valmistautumista vähemmän kuin muina vuosina.

Kotiemme seinien sisältä kurotamme kohti yhteistä toivoa. Toivo elää Raamatun lupauksissa. Se elää lauluissa, joita laulamme. Kun liitymme lauluihin, rukoilemme, että toivo kantaisi meitä.

 

Lauluissa kuljemme mukana Israelin kansan odotuksessa profeettojen kanssa. Nostamme katseen epäoikeidenmukaisuudesta, ihmisen ja koko luomakunnan kärsimyksestä kohti oikeudenmukaisuutta, tasapainoa ja rauhaa. Toivo nostaa mielemme irti siitä, mikä on mahdollista tässä hetkessä.

Joululaulut vievät meidät kulkemaan myös Marian ja Joosefin odotuksessa. Heidän kanssaan jaamme tämän arkisen elämän keskeneräisyyden. Kaiken sen keskeltä, mitä joulunodotuksesta nyt puuttuu, saamme kuulostella, mihin Jumala meitä tänään kutsuu ja mitä hän meille lahjoittaa.

 

Joululaulut tuovat valoa, kauneutta ja rauhaa näihin talvipäiviin, joissa muuten on paljon raskasta pimeää. Ne kutsuvat katsomaan ja ihmettelemään Jumalan lupauksia.  

Tänäkin kummallisena aikana meitä tervehtii sanoma Kristuksen syntymästä. Saamme odottaa häntä kukin niissä puitteissa, jotka tänä jouluna ovat mahdollisia. Saamme tehdä tilaa kiitokselle ja toivolle. Ne voivat syntyä tänä vuonna toisenlaisista asioista kuin ennen. Mutta niiden merkitys on kaiken tänä vuonna koetun jälkeen entistä tärkeämpää. Vaikka valmistaudumme jouluun kukin tahoillamme, liitymme sydämissämme yhteiseen kiitoslauluun. Meitä kantaa toivo, joka valaisee tämän tulevankin joulun ja koko elämämme.  

 

LAULU: Maria, Herran piikanen! Kyrie eleison. Kulkee halki ruusupensaikon, joka vailla lehvää, kukkaa on; Jeesus ja Maria.

Maria, Herran piikanen! Kyrie eleison. Ketä kantaa alla sydämen? Pyhää Vapahtajaa ihmisten. Jeesus ja Maria.

Maria, Herran piikanen! Kyrie eleison. Hän metsän halki kulkeissaan saa kaikki ruusut kukkiman; Jeesus ja Maria.

LAULU Puer natus est nobis; et Filius datus est nobis. Cuius imperium superhumerum eius Magni consili Angelus. Cantate Domine canticum novum, quia mirabilia fecit. Lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus; ja hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvonantaja. Laulakaa uusi laulu Herralle, koska hän on tehnyt ihmeitä.

 

Rukoilkaamme

 

Pyhä Jumala,

siunaa meitä joulunodotuksen keskellä. Ole lähellä kodin rauhassa ja yksinäisinä päivinä. Ole lähellä kaipauksessa, kärsimättömyydessä ja kyllästymisen hetkissä.

Tule turvaksi kiireisen työn keskelle. Anna sovinnon mieltä läheisiin ihmissuhteisiin.

Suljemme varjeluksesi suojaan sairaat ja kärsivät. Ole turvamme huolten ja pelkojen keskellä. Vahvista uskoamme ja toivoamme. Valmista sydämemme joulun rauhalle ja ilolle. Aamen

 

 

Herran siunaus

 

Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä.

Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen

 

LAULU: Magnificat anima mea Dominum! (Ylistä Herraa minun sieluni!)

Pimeys peittää maan, yön synkkyys kansat.

Mutta sinun taivaallesi kohoaa aamunkoi!

Herran kirkkaus loistaa sinun ylläsi.

Magnificat anima mea Dominum!

 

Laulut gregoriaaninen traditio. Magnificat anima mea Dominum, latinankielisen tekstin sovitus Yotin Tiewtrakul.

 

 

12.05.2021Lauluvoimaa-projekti on alkanut, esittelyvideosta tieto
15.10.2021Kesän 2022 pitkien kurssien tiedot päivitetty
03.10.2021Laulumeditaatioiden paikka vaihtuu
23.04.2021Nyt menossa enkelten gregoriaaniset, lokakuussa seuraava peruskurssi
29.03.2021The New York Timesin artikkeli Synnytyslaulusta
02.02.2021Zoomissa alkaa myös peruskurssi
25.01.2021Zoomissa alkaa tapahtua
25.01.2021Zoomissa alkaa! Anima mea- mietiskelevän laulun tunti
16.12.2020Hiljaisuuden syvä ääni -kirja avoimesti luettavissa
16.12.2020Kauneimmat gregoriaaniset joululaulut - linkki ja käsiohjelma

Siirry arkistoon »