Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori[et]
saunalahti.fi
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

Uutiset

9.1.2018Keskiaikainen hiljainen rukouslaulumessuLue lisää »6.7.2018Mahdollisuus kokea Kristina Kajaanin runoviikoillaLue lisää »6.7.2018Kristina tanssiteos KajaanissaLue lisää »16.4.2018Kesäkursseille ilmoittautuminen on menossaLue lisää »

Felix Thomas lumen mundi - Chants of Thomas Aquinas's offices


Vox Silentii

Thursday 10 May 2018  7:30 p.m.
Valley Stinson Lounge
Kalamazoo, Michigan

Creatio – Luominen

Hildegard Bingeniläisen laulujahildegardin_enkelten_kuoro0002.jpg

Vox Silentii

TT Päivi Salmesvuori kertoo Hildegard Bingeniläisestä, Vox Silentii laulaa ja laulattaa

Käpylän kirkko (Metsolantie 14), Helsinki ti 26.6.2018 klo 18:30

 

Kristina - nunnan tarina

Marjo Kuuselan monitaiteellinen Kristina-teos pohtii elämisen rajoja 

6.7.2018 Kajaani

Koreografi Marjo Kuuselan tanssiteos Kristina kertoo Armonlaakson luostariin tulevasta tytöstä 1400-luvun Naantalissa. Teoksen juuret ovat tarinassa nuoresta tytöstä, jonka ylhäinen suku keskiajalla lähetti luostariin hänen rakastuttuaan vääräsäätyiseen mieheen ja tultuaan raskaaksi. Tarinan kertoi emeritus-professori Rauno Tirri fiktiivisessä kirjassaan ”Kirjeitä Naantalin luostarista, sisar Kristinan elämä 1441-1500”. Teos pohtii yhtä elämän tärkeimmistä peruskysymyksistä: miten pitäisi elää, miten löytää arvokas elämä? Elääkö täysillä tätä päivää ja ottaa kaikki mahdollinen irti elämästä tässä ja nyt, vai elääkö tulevaisuutta varten, omaa taivasosuutta ja lasten mahdollisuuksia elää?

Kesto 1 h 30 min, ei väliaikaa

Koreografia ja konsepti: Marjo Kuusela
Musiikki: Vox Silentii: Johanna Korhonen, Hilkka-Liisa Vuori
Tanssi: Unna Kitti, Tuomas Mikkola/Arttu Wäänänen, Reija Vaahtera, Aino Voutilainen
Visuaalinen suunnittelu ja pukusuunnittelu: Sari Salmela
Kantaesitys: 10.6.2016 Naantali


Koreografi Marjo Kuuselan tanssia, laulua ja teatteria yhdistävä Kristina-teos esitetään 6.7.2018 Kajaanissa. Neljän tanssijan sekä keskiaikaisiin liturgisiin lauluihin erikoistuneen lauluyhtye Vox Silentiin tähdittämä esitys sai kantaesityksensä vuoden 2016 Naantalin musiikkijuhlilla. 

Rauno Tirrin fiktiiviseen romaaniin perustuva tarina kertoo Armonlaakson luostariin tulevasta tytöstä 1400-luvun Naantalissa, jonka ylhäinen suku lähetti luostariin hänen rakastuttuaan vääräsäätyiseen mieheen ja tultuaan raskaaksi. Kuuselan teos tutkii ihmisen elämää rajatussa ympäristössä, ja pohtii kuka rajat elämälle lopulta asettaa, ihminen itse vai joku muu.

Esitysympäristöönsä mukautuva kaksiosainen teos alkaa talvisista olosuhteissa kirkon pihalta, jossa tanssijat, Kristinan roolia esittävä Unna Kitti sekä Tuomas Mikkola, esittelevät tarinan ensiaskeleet. Tarina jatkuu sisällä kirkossa, jossa tanssijoiksi liittyvät Reija Vaahtera ja Aino Voutilainen. Lauluyhtye Vox Silentiin laulajat Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori vastaavat kirkossa teoksen musiikista. Musiikkina ovat Naantalin birgittalaissisarten keskiaikaiset Cantus Sororum –laulut. Ainutlaatuisen laulutyylin keskiössä on ihmiskehon ja esiintymistilan muodostama yhteissointi.

Kuusela sai idean teokseen kuullessaan Vox Silentiitä muutama vuosi sitten radiosta. ”Ihastuin musiikkiin ja näin sen heti silmissäni tanssina. Siitä alkoi Kristinan tarina”, Kuusela sanoo, "Tarinan kautta pohdimme, miten ihminen pystyy hyväksymään oman elämänsä rajat ja näkemään sen mahdollisuudet? Onko ihmisen jatkuvasti ylitettävä rajoja pystyäkseen olemaan tyytyväinen elämäänsä? Luostarin aikoina pyrkimys oli Jumala-yhteyteen ja jatkuvaan kilvoitteluun. Tästä ihminen tänään rakentaa elämänsä perustan ja löytää oman hyväksymisensä elämälleen. Keskiaikana luostari oli oikeastaan naisen ainoa mahdollisuus oppia luku- ja kirjoitustaito, saada tietoa ja kehittyä ja luoda oma ura.”

Korhonen ja Vuori ovat puolestaan vaikuttuneita Kuuselan ja hänen tanssijoidensa ilmaisuvoimasta nunnaksi kasvavan tytön mielenliikkeiden kuvaajana. ”On huikeaa nähdä silmissään, miten ääni muuttuu tanssijoiden kehoissa liikkeeksi. Olemme tästä teoksesta innoissamme”, Korhonen ja Vuori sanovat.

Tanssija, taiteen akateemikko Marjo Kuusela on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia koreografeja. Vox Silentii on jo vuonna 1992 perustettu lauluyhtye, joka on erikoistunut varhaiskeskiajan ja keskiajan kristilliseen musiikkiin, rukouslauluun. Kansainvälisen uran luonut duo on perehtynyt Naantalin birgittalaissisarten lauluihin vuodesta 1999, ja laulaja Hilkka-Liisa Vuori on väitellyt niistä Sibelius-Akatemiassa musiikin tohtoriksi 2012.

Kristinan roolissa tanssii Unna Kitti, ja toista luostarin noviiseista esittää Aino Voutilainen. Molemmat ovat taiteen maiseriksi valmistuneita saman vuosikurssin kasvatteja Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta. Kitti on esiintynyt mm. Alpo Aaltokoski Companyn töissä Pyörteitä ja Okon Fuoko sekä Tommi Kitin teoksissa. Aino Voutilainen, alun perin Kansallisbaletin Balettikoulusta valmistunut, esiintyy usein Elina Pirisen teoksissa. Tuomas Mikkola opiskelee parhaillaan Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksella.

Abbedissan roolissa tanssii Reija Vaahtera, joka toimii samalla myös esityksen harjoittajana ja apulaisohjaajana. Vaahtera on esiintynyt lähes 40 vuotta suomalaisilla tanssinäyttämöillä ja toiminut tanssin harjoittajana mm. Helsingin Kaupunginteatterissa ja Nomadi-tuotannossa. Yhteistyö Kuuselan kanssa alkoi jo vuonna 1977 Tanssiteatteri Raatikossa, jossa Vaahtera tanssi kaksikymmentä vuotta.

Esityksen visuaalinen ilme on Sari Salmelan käsialaa, ja sen perustana on Salmelan suunnittelema puvusto. Valosuunnittelija Marko Kallelan (Aurinkobaletti) valosuunnittelu tuo itse kirkon maailman esiin ja vie teemojen virittämiin maailmoihin. Esityksen aloittavan ulkotapahtuman äänimaisemasta vastaa äänisuunnittelija Jaakko Kujala.

- - -

Koreografi Marjo Kuuselan tanssiteos Kristina kertoo Armonlaakson luostariin tulevasta tytöstä 1400-luvun Naantalissa. Teoksen juuret ovat tarinassa nuoresta tytöstä, jonka ylhäinen suku keskiajalla lähetti luostariin hänen rakastuttuaan vääräsäätyiseen mieheen ja tultuaan raskaaksi. Tarinan kertoi emeritus-professori Rauno Tirri fiktiivisessä kirjassaan ”Kirjeitä Naantalin luostarista, sisar Kristinan elämä 1441-1500”. Teos pohtii yhtä elämän tärkeimmistä peruskysymyksistä: miten pitäisi elää, miten löytää arvokas elämä? Elääkö täysillä tätä päivää ja ottaa kaikki mahdollinen irti elämästä tässä ja nyt, vai elääkö tulevaisuutta varten, omaa taivasosuutta ja lasten mahdollisuuksia elää?

Kesto 1 h 30 min, ei väliaikaa

- - -

 

 

Konserttikirkkojamme ja kirkkoja, joissa olemme saaneet avustaa messussa

 

Tällä sivulla on listattu kirkkoja, joissa Vox Silentii on laulanut vuosien aikana. Niitä on ainakin 80.  Tulemme ilolla laulamaan tuttuihin kirkkoihin tai tutustumaan uusiin. Jokaisen kirkon akustiikka on ainutlaatuinen.  Jos joku paikkakunta ja kirkko puuttuu, niin laitathan meille viestiä.

 Here are some 80 churches, where we have sung during the years.   We have had the most of the concerts in Finland, but also in Sweden, Latvia, Germany, Spain and Great-Britain.  Do not hesitate to ask us to sing in your church.

 

Suomi - Finland:

Ahvenanmaa: Kökarin kirkko, Lemlandin kirkko

Espoo: Espoonlahden kirkko, Kalajärven kappeli, Tapiolan kirkko,  Tapiolan ortodoksikirkko, Tuomiokirkko

Helsinki:  Diakonissalaitoksen kirkko, Huopalahden kirkko, Johanneksen kirkko, Kallion kirkko,Karunan kirkko Seurasaari, Meilahden kirkko, Pyhän Marian Katolinen kirkko, Kulosaaren kirkko, Käpylän kirkko, Lauttasaaren kirkko, Malmin kirkko, Olaus Petri,  Oulunkylän vanha kirkko,  Paavalin kirkko, Pakilan Hyvän Paimenen kirkko, Pyhän sydämen kappeli, Saksalainen kirkko, Siltamäen srk-koti, Suomenlinnan kirkko Tuomiokirkko, Tuomiokirkon krypta, Uspenskin katedraali,

Hartola

Hollola

Hämeenlinna: Vanajan kirkko

Inkoo

Iisalmi

Jyväskylä:  Kaupunginkirkko, Keltinmäen kirkko ja Palokan kirkko

Karjaa

Kuopio: Alavan kirkko, Tuomiokirkko, Puijon kirkko

Kotka: Kymin kirkko, Ortodoksinen kirkko

Lahti: Pyhän Ristin kirkko

Lapuan tuomiokirkko, Pajakappeli

Lohja

Mikkelin tuomiokirkko

Naantali: birgittalaissisarten alkuperäinen keskiaikainen kirkko

Orimattilan kirkko

Oulun tuomiokirkko

Parainen

Pori: Teljän kirkko

Porvoon tuomiokirkko

Pyhtää

Rovaniemi

Sammatti

Sastamala

Seinäjoki: Lakeuden risti

Siuntio

Tampere: Aitolahden vanha kirkko, Pispalan kirkko, Tuomiokirkko

Turku: birgittalaissisarten kirkko- katolinen srk, Katariinan kirkko, Mikaelin kirkko, Tuomiokirkko

Tuulos

Tuusula

Vaasa,

Vantaa: Hämeenkylän kirkko, Pyhän Laurin kirkko, Pyhän Annan lastenkirkko, Tikkurilan kirkko

 

Ruotsi - Sweden:

Finsta

Linköpingin tuomiokirkko

Tukholma: Riddarholmin kirkko, Smolnan kirkko, Sofian kirkko, Suomalainen kirkko, Tuomiokirkko

Vadstena: birgittalaissisarten alkuperäinen keskiaikainen kirkko

Uppsalan tuomiokirkko

  
Espanja - Spain:

Avila

 Ranska - France:

Poitiers

Colmar

Strasbourg

Saksa - Germany:

Aumuhle

Hampuri: Die Kirche der Stille, Katariinan kirkko, Martin-Luther-Kirche

 

Iso-Britannia - Great Britain:

Childrey

Leeds

 

Latvia:

Riika