Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori[et]
saunalahti.fi
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

Uutiset

19.12.2019Hildegard! Uusin levymme.Lue lisää »19.12.2019Hiljaisen rukouslaulun meditatiivinen messuLue lisää »25.1.2020Meditatiivisten konserttien sarjaLue lisää »19.12.2019Toivottu kurssi takaisin: Tuutulaulut ja vokaalimeditaatiot vanhemmalle ja vauvalleLue lisää »

Hiljaisen rukouslaulun

meditatiivinen messu

Meditative Mass with Medieval melodiesIMG_2642__Kopio2.JPG

        

Syksy 2019 ja kevät 2020

Gregorian chants sung in Latin and Finnish.

Joka keskiviikko* klo 18 Kallion kirkossa.  Anima mean kaikille avoimet harjoitukset alkaen klo 17.  

Meditative mass with medieval melodies. Gregorian chants sung in Latin and Finnish.

Meditatiivinen messu tarjoaa lepoa keskiaikaisissa gregoriaanisissa lauluissa ja psalmeissa. Voit levätä laulujen harmoniassa kuunnellen tai itse osallistuen laulamiseen. Messussa avustaa esilaulajien ryhmä Anima mea, jota johtavat vuorotellen Hilkka-Liisa Vuori ja Johanna Korhonen. Anima mean harjoituksiin Kallion kirkolle aina ennen messua klo 17 ovat tervetulleita kaikki halukkaat.

*Jouluaatto ja uudenvuoden aatto ei rukouslaulumessua. Keväällä joka keskiviikko alkaen 8.1.2020, paitsi ei 26.2. eikä 8.4.2020.

Anima mean harjoitukset aina ennen messua klo 17.

Syksyn papit ja messukanttorit (muutokset mahdollisia)Angelus.JPG

27.11. Kelttimessu Marja, Hili ja Johanna Rukouslaulumessu 20 vuotta Kallion kirkossa!

4.12. Marja ja Hili

11.12 Marja ja Johanna

16.12. Anima mean maanantaiharjoitukset klo 18:30. 

ti 17.12. klo 17:30! Kauneimmat gregoriaaniset Marja ja Hili. Huom! Diakonissalaitoksen kirkko.

18.12 Marja ja Hili

 

Puer natus est -

Kauneimmat gregoriaaniset joululaulut

Diakonissalaitoksen kirkko ti 17.12.2019 klo 17.30.Puer_alto.JPG

Tule laulamaan yhdessä keskiaikaisia joulun ajan rukouslauluja. Anima mean kaikille avoimet harjoitukset diakonissalaitoksen kirkossa klo 16–17. 30

Mukana pastori Marja Kotakorpi, Anima mea esilaulajien ryhmä ja Hilkka-Liisa Vuori.

Hiljaisen rukouslaulun kelttimessu

Ke 22.1., 19.2., 18.3., 22.4., 13.5. ja 3.6. 2020 klo 18 Kallion kirkossa. 

Lauluissa kuuluu kelttiläinen keskiaikainen kristillinen hengellisyys, jonka ytimessä ovat vieraanvaraisuus, luonnon ja sen eläjien kunnioittaminen tasavertaisina, käytännöllisyys rukouksessa ja myötätuntoinen rinnalla kulkeminen. Perinne kumpuaa ensimmäiseltä vuosituhannelta.

Messussa laulaa Anima mea, jonka avoimet harjoitukset ovat kirkossa ennen messua klo 17.

Messun sävelmät ovat gregoriaanisia sävelmiä Brittein saarilta, 400-500 -luvuilla eläneiden pyhän Columban ja pyhän Brigidin hetkipalveluksista. Laulujen tekstit ovat pääasiassa nykykelttirunoilijan ja papin David Adamin kirjoittamia.

Kelttiläisestä kristillisyydestä:

"Anglikaanisen papin ja historioitsijan Kate Tristramin mukaan kelttiläisen
kristillisen hengellisyyden ytimessä ovat vieraanvaraisuus, luonnon ja sen eläjien
kunnioittaminen tasavertaisina, käytännöllisyys rukouksessa ja myötätuntoinen
rinnalla kulkeminen. Perinne kumpuaa ensimmäiseltä vuosituhannelta.
Pyhiinvaeltajat, jotka tulivat Irlannista, toivat mukanaan uskon vierellä kulkevaan
ja kaiken anteeksiantavaan Jeesukseen. Hänen esimerkistään jokaisen
meistä tulisi olla kaikille vieraanvarainen ja jollekulle toiselle ystävä, jonka kanssa
jaamme kaikki ilot ja huolet. Kelttiläisyydessä puhutaan Anam carasta, sielun
ystävästä. Luostareissa keskiajalla Anam cara oli oma rippi-isä.
David Adam kirjoittaa kirjassaan The Awesome Journey kelttiläisessä hengessä:
”Jotta pyhiinvaellus voisi olla todellista, sen täytyy olla meitä liikuttava
kokemus muutenkin kuin fyysisesti. Todellinen pyhiinvaellus on korviemme ja
sydäntemme avaamista toisille ihmisille ennemminkin kuin päämäärille. Vaeltamiseen
sisältyy tämän maailman näkeminen Jumalan maailmana ja kaikki
ihmiset, myös me itse, Jumalan rakastamina. Pyhiinvaellus on enemmän sydämemme
kuin jalkojemme liikettä.”Kelttimonogrammi_St_Mary.JPG

Tekstilainaus Hilkka-Liisa Vuori,  Vox Silentiin levylehti, cd Tule, Rauhanruhtinas. Kelttirukouslauluja keskiajalta tähän päivään. 

Kuva: The Book of Kells. Painettu kopio ensimmäisellä vuosituhannella kirjoitetusta käsikirjoituksesta. Kuvassa alku Matteuksen evankeliumin sanoista Xhristi autem generatio. XRI B GENERATIO.  Jeesuksen Kristuksen syntymä tapahtui näin. Matt. 1:18. 

 

 

Ristin tie keskiaikaisin sävelin

In manus tuas – Sinun käsiisi, Herra

Pitkäperjantai 10.4.2020 klo 18 Kallion kirkossa. 

Anima, mea, Visa Viljamaa, Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori. Anima mean kaikille avoimet harjoitukset ennen hartautta klo 16 alkaen Kallion kirkossa.

 

HILJAINEN RUKOUSLAULUMESSU

Teksti Hilkka-Liisa Vuori

Keskiaikainen hiljainen rukouslaulumessu on ehtoollisjumalanpalvelus, jonka laulut ovat vanhoja keskiaikaisia rukouksia ja psalmeja, gregoriaanisia lauluja. Niiden harmoniassa voit levätä kuuntelemalla tai osallistua laulamiseen. Laulut ovat keskiaikaisia liturgisia sävelmiä, joihin osaan on latinankielisen tekstin tilalle sovitettu suomenkieliset sanat. Vanhat rukoukset houkuttavat hiljaiseen mielen ja sydämen tilaan. Tervetuloa laulamaan mukana ja lepäämään rukouksissa.

Messulauluissa ei käytetä sähköistä äänentoistoa, joten kannustamme Sinua tulemaan istumaan kirkon etuosaan.

Rukouslauluihin voi jokainen messuun tulija osallistua esilauluryhmän mukana. Voit myös antaa itsellesi luvan vain kuunnella ja antaa Sanan ja sävelen hoitaa. Messun lauluissa avustaa esilaulajien ryhmä Anima mea, jota johtaa vuoroviikoin Hilkka-Liisa Vuori ja Johanna Korhonen. Messussa voit katsoa laulun sanoja paperista, mutta ihaninta on vain heittäytyä seuraamaan ääntä Anima mean johdolla. Tällöin laulun sanat tulevat sanotuksi hieman viiveellä, mutta silti levollisesti.

Hiljaisuus on kiireettömyyttä. Kaikelle annetaan aikaa. On aikaa hengittää. Lauluun voit liittyä silloin, kun siltä tuntuu. Laulujen sisällä hengitys on muistuma hiljaisuudesta. Kun vanha keskiaikainen sävelmä on laulettu, tarkoituksena on kuunnella kirkon sointia ja rukousta lauseiden välissä. Monet rukouslaulajista laulavat silmät kiinni. Tällöin kuuloaisti vielä terävöityy. Jos antaa äänensä kirkolle, on ihmeellisen vapauttavaa huomata että se soi. Rukouslaulumessussa maltamme kuunnella soivaa ja hiljaista kirkkoa, oman sydämemme ääntä ja Jumalan puhetta sydämellemme.

HELLÄ HILJAINEN RUKOUSLAULU

Keväällä 2010 Hiljaisen rukouslaulun kurssien nimeen liitettiin vielä yksi adjektiivi hellä. Sanalla hellä haluamme kuvata Jumalan asennetta ihmistä kohtaan, ihmisen äänen laatua Hiljaisessa rukouslaulussa ja toivottavaa asennetta myös muita ihmisiä kohtaan.

Hellä hiljainen rukouslaulu on luonteeltaan kristillisen kirkon rukouslaulua. Ääni on yhteys näkymättömään. Ääni on sielun liikettä, joka johdattaa ihmisen sisäiseen hiljaisuuteen – sydämen hiljaisuuteen. Ääni on elämys ja kehollinen kokemus – resonanssia kehossa. Ääni on korvin kuultava kokonaisuus, joka muodostuu perusäänestä ja yläsävelistä. Yläsävellaulu on ollut tunnettua monien vanhojen kulttuurien musiikissa. Yläsävelet ovat kirkkaita, usein korkeita, huilumaisia ääniä, joita kukaan ei sinänsä varsinaisesti laula. Myös vanhassa kirkkolaulussa yläsävelet parhaimmillaan erottuvat ja vahvistuvat puhtaina ja selvästi kuultavina. Kädet seuraavat äänen värähtelyä kehossa ja kuvastavat laulun ylistyksellistä luonnetta.

Pieni ja hellä ääni on levon ja lohdun tuovaa sointia kehossa. Voimme keskiaikaisten rukoilijoiden tavoin ajatella, että me maistamme ääneen rukoilemamme sanat suussamme, hengitämme ne keuhkoillamme, kuulemme ne korvillamme, ajattelemme ne mielessämme, tunnemme ne sydämellämme ja verisuonemmekin kohisevat niitä. Kokonaisvaltainen rukous hoitaa koko ihmistä.

Rukouksella on kolme suuntaa. Ensimmäinen suunta on oma sydän. Monta kertaa laulajien kädet pysähtyvät kuuntelemaan rintakehän alueen resonanssia, omaa sydäntä. Toinen suunta rukouksessa on Jumalalle, mutta ennen kaikkea Jumalalta – siksi laulajien avoimet kädet usein ovat kohotetut. Kolmas suunta on rukous toisten kanssa. Silloin kädet ovat pienesti auki. Sen verran kuin itsestä tuntuu. Lauluja voi myös laulaa ilman käden liikkeitä. Jo tietoisuus rukouksen kolmesta suunnasta avaa meitä hiljaisuudelle.

MESSUN LAULUT

AO

Hellän hiljaisen rukouslaulumessun ensimmäinen laulu on aina virityslaulu – AO AO AO. Pelkkiä vokaaleita laulamalla rauhoitamme kehoa ja mieltä. Vokaalilaulu on hyvin lähellä huokausta. Huokaus on yksinkertainen rukous. Psalmia lainaten: ”Herra, kuule minua, huomaa huokaukseni.” Huokaistessamme avaamme sydämemme ja mielemme Jumalan edessä, myös sen kaikkein kätketyimmän osan meissä. A ja O on symbolisesti vahva rukous. ”Minä olen A ja O, alku ja loppu”, sanoo Herra Jumala, hän joka on, joka oli ja joka on tuleva, Kaikkivaltias. Ilm. 1:8.

Herra, avaa minun huuleni, * niin suuni julistaa sinun kunniaasi. Jumala, ole minulle armollinen, pelasta minut * riennä avukseni Herra. Domine, labia mea aperies, * et os meum annuntiabit laudem tuam. Alleluia.

Huokailusta siirrytään keskiaikaiseen alkurukoukseen. Suomi ja latinankieli vuorottelevat: Herra, avaa minun huuleni – Domine, labia mea aperies. Laulaessamme sekä suomeksi että latinaksi rukoilemme omalla äidinkielellämme ja samalla liitämme itsemme rukoilevaan sukupolvien ketjuun, luostarien rukousmaailmaan. Näin on rukoiltu jo satoja vuosia ennen meitä. Me saamme olla helmenä vuosisatojen rukousnauhassa.

PÄIVÄN PSALMI

Päivän psalmi vaihtuu aina kirkkovuoden mukaisesti. Antifonin eli johdantolaulun sävelmä on keskiaikainen rukoussävelmä. Keskiaikaisilla kirkkolauluilla eli gregoriaanisilla lauluilla hyvin harvoin on nimettyä säveltäjää. Ne ovat rukouskäytössä hioutuneet. Hiljaisessa rukouslaulumessussa me laulamme niistä sellaisia versioita, joita on kirjoitettu vanhoihin pergamentteihin eli käsikirjoituksiin. Psalmi resitoidaan eli puhelauletaan. Messuun osallistuja saa rohkeasti sanoa ja laulaa sanoja Anima mean mukana. Niissä puhutellaan Jumalaa hyvin suorasti ja mutkattomasti milloin iloiten, milloin surren ja vavisten. Ei ole olemassa ihanampaa laulettavaa kuin psalmit.

TÄHTI *

Sekä alkurukouksessa että psalmilaulussa on tekstin keskellä aina pieni tähti *. Tähti kannustaa kuuntelemaan mitä Jumala sanoo sanassaan. Laulettuamme psalmijakeen alkupuolen pidämme tähden kohdalla mietiskelytauon. Tähteä seuraava lause on jatkoa sitä edeltävälle lauseelle: jälkisäe selittää, täydentää, vahvistaa tai kysyy lisää. Jos laulaa psalmia itsekseen kotona, jokainen tähti-tauko on eri pituinen aina riippuen siitä, minkälaisen vaikutuksen laulajaan itseensä on tehnyt lause, joka edelsi taukoa. Sielu tanssii psalmeissa. Messussa laulamme tätä sielun tanssia yhdessä.

KYRIE ELEISON, HERRA ARMAHDA, KRISTUS ARMAHDA, HERRA ARMAHDA, KYRIE ELEISON

Kreikankielinen Kyrie eleison, Herra armahda, on syvä rukous meissä. Laulaessamme äänteet hitaasti, voimme kenties häivähdykseltään tuntea, kuinka vahvasti ja vertikaalisesti meissä soi y- ja i-äänet. Vastavuoroisesti e-vokaali soi leveänä suussa ja koko kehossa. Kyrie eleisonin sointi meissä on kuin risti. Laulaessamme saman rukouksen suomeksi, ymmärryksemme kasvaa. Hellän hiljaisen rukouslaulun messussa Herra armahda, Kristus armahda lauletaan viipyilevästi ja odottaen, hellästi armoa toivoen.

JÄTÄ TAAKKASI HERRAN KÄTEEN, HÄN PITÄÄ SINUSTA HUOLEN.

Esirukouksen yhteydessä laulamme psalmista 55 jaetta 23. Sävelmää on luostareissa laulettu useita kertoja päivän aikana eri tekstien yhteydessä. Sävelmä on hyvin yksinkertainen ja kannatteleva. Se johdattaa jatkuvaan rukoukseen.

SANCTUS DEUS, SANCTUS CHRISTUS, SPIRITUS SANCTUS, SANCTUS DEUS

Pyhä Jumala, Pyhä Kristus, Henki Pyhä, Pyhä Jumala. Sanctuksen laulamisesta monet ovat sanoneet, että aivan kuin aika olisi vain nyt, laulu on niin pystysuora ja ikuisuutta tavoitteleva. Keskiaikaisiin rukouksiin, aivan kuin moniin nykyisiinkin jumalanpalveluksen muotoihin, on kätketty kolminaisuuden symboliikka. Jokainen erillinen Sanctus lauletaan kolme kertaa ja laulun kohteita on kolme: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Lopuksi laulamme vielä ykseydelle Sanctus Deus.

JUMALAN KARITSA – AGNUS DEI

Jumalan karitsa -laulun sävelmäksi on Hellään hiljaiseen rukouslaulumessuun valikoitunut iloisen f-moodin sävelmä. F-moodi, vanha kirkkosävelmä, on kuin äidin kutsu aterialle.

ALLELUIA!

Ehtoollisen kiitoslauluksi on muotoutunut Alleluia, joka on ylistyksen laulu.

VAIHTUVAT LAULUOSUUDET

Psalmitekstin lisäksi Hiljaisen rukouslaulumessun vaihtuvia lauluosuuksia ovat ehtoollisen aikana laulettu laulu ja lopun siunaukseen liittyvä päätöslaulu.

ANIMA MEA

Anima mea on Hiljaisen rukouslaulumessun esilaulajien ryhmä. Myös Sinä voit kuulua tähän ryhmään. Kokoonnumme kuukausittain kahtena maanantaina klo 18.30–20.00 ja messupäivinä eli keskiviikkoisin klo 17–18 opettelemaan tulevan messun psalmia ja muita lauluja. Opettelemme laulut korvakuulolta, joten ryhmään kuuluminen ei edellytä nuotinlukutaitoa. Yhteisellä äänellä rukoileminen ei tarkoita sitä, että jokaisen pitäisi ns. osata laulaa oikeaa ääntä. Jokainen ääni on tervetullut. Mietiskelevässä rukouslaulussa saa laulaa vähän korkeampaa tai vähän matalampaakin.

Anima mea on myös sitoumuksellisesti hyvin hellä ryhmä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen tulee harjoituksiin ja messuun, kun pääsee. Aina on tervetullut. Kaiken kaikkiaan esilaulajien ryhmään kuuluu n. 40 laulajaa. Harjoituksissa on yleensä 10–20 kaiken ikäistä kuorolaista. Ryhmässä ei ole ala- eikä yläikärajaa. Harjoitukset ovat yleensä Kallion kirkossa, mutta myös joinakin maanantai-iltoina Kallion seurakuntakodilla. Harjoitusajankohdat löydät tapahtumakalenterista ja sivuilta www.voxsilentii.fi

Tähän lauluryhmään kuulumista voi kuulostella helpolla tavalla: tulet vain mukaan harjoituksiin, rohkeasti ja ilmoittautumatta. Tai messussa tulet istumaan kirkon etuosaan ja yhdyt lauluihin mukaan.

Ryhmän nimi on Anima mea, jonka rukouslauluharjoituksissa laulajien kanssa mietimme sille vuonna 2009. Toivoimme nimen kuvastavan ylistävää ja hellää, kokonaisvaltaista rukousta. Sanoista anima mea tulee mieleen Marian kiitosvirsi, jossa Maria laulaa: Ylistä minun sieluni Herraa! Magnificat anima mea Dominum! Marian vastaus Jumalalle on rohkea ja iloinen, luottavainen. Hän antautuu Jumalan palvelukseen ja Jumalan palveltavaksi. Jospa tämä rukous voisi olla myös meissä laulajissa. ”Älä pelkää, Maria” on hyvä sana myös kaikille messuun osallistujille.

RUKOILEVAT KÄDET

Hiljaisen rukouslaulun ehtoollismessuun osallistuja saattaa ihmetellä, miksi rukouslaulajien kädet liikkuvat! Laulun kokonaisvaltaisuuteen kuuluvat käden liikkeet. Kädet ovat ennen kaikkea ylistyksen osoittajia. Vanhimmat kuvat rukoilevista ihmisistä saviruukuissa ja katakombien seinillä kuvaavat ihmistä, ylistävää ihmistä, jonka kädet ovat avoimet ja ylöspäin kohotetut. Usein rukouslaulajien kädet käyvät myös sydämellä. Rukouslaulussa toivotaan, että rukous olisi koko kehosta, mielestä, sielusta, sydämestä ja kielestä. Näistä tärkein on sydän. Rukouksen kokeminen sydämellä voi olla hyvin konkreettista. Kun käsi viipyy tuntemassa omaa ääntä ja huokausta rintakehältä, voi paremmin tuntea äänen resonanssin itsessään. Voimme samalla mielessämme huokaista: ”Herra, kuule sydämeni rukous.”

Käsien rukous voi olla myös toisiin päin kurottavaa, rukouksen jakamista. Ohjaajan ja Anima mean laulajien kädet voivat myös piirtää ilmaan vanhoja nuotteja, neumeja. Tällöin käden liike kuvastaa äänen liikettä: kun käsi piirtää ilmaan matalampaa ja korkeampaa kaarta, on helppoa laulaa liikkeen mukana matalampia ja korkeampia ääniä. Tällä tavalla ajatellaan, että suullisen perinteen aikoina on kirkkolaulujakin voitu laulaa opettajan käden liikkeistä äänen korkeuksia ja muotoa seuraten.

Käden liikkeet ovat hyvin henkilökohtainen asia, joten jokainen saa käyttää käsiään tai olla käyttämättä. Kuten tunnettua on, suomalaisessa kulttuurissa ei niin paljoa puhuta käsillä. Rohkeus kokeilla voi kuitenkin avata rukouksen eri muotoja. Jo pieni on kaunista, kämmenten avaaminen on suuri ele. Avoimet kädet ottaa leipä ja viini vastaan.

KURSSIT

VIIKOITTAIN KOKOONTUVAT ILTAKURSSIT

Rukouslaulumessun lauluja lauletaan muuallakin kuin messussa – kursseilla. Kursseista säännöllisin on viikoittain kokoontuva tiistai-illan kurssi Diakonissalaitoksen kirkossa. Kurssi vaihtuu noin viiden viikon välein peruskurssista jatkokurssiksi ja jälleen peruskurssiksi. Kun olet kerran käynyt peruskurssin, voit tulla mille tahansa rukouslaulun kurssille. Peruskurssi, kuinka ollakaan, on osoittautunut ikisuosikiksi myös vanhojen rukouslaulun harrastajien parissa. Yksinkertainen ja alkeista lähtevä mietiskely on aina yhtä ihmeellinen kokemus. Kursseilla ohjaajana on pedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori.

PÄIVÄN MATKA MIETISKELEVÄÄN ÄÄNEEN JA RUKOUKSEEN

Silloin tällöin viikonloppuisin on yhden tai kahden päivän kursseja. Usein näillä kursseilla ovat jokin teema, kuten joulun laulut, pääsiäisen laulut tai enkelilaulut. Kesäisin päivän kursseja on ollut Mustasaaressa Helsingin edustalla. Näitä kursseja on pitänyt musiikkipedagogi Hilkka-Liisa Vuori.

TAUSTAVAIKUTTAJAT

Lauluyhtye Vox Silentii (Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori) on taustavaikuttaja Hiljaisen rukouslaulun messujen laulumateriaalin hankinnassa, tutkimisessa ja sovittamisessa. Hilkka-Liisa Vuori ja Tuomo Pulkkinen etsivät jatkuvasti kirkkovuoden kulun mukaisia messulauluja keskiaikaisista lähteistä. Lauluja etsimme vanhoista käsikirjoituksista ja myös uudemmista painetuista gregoriaanisen laulun kirjoista. Tänä päivänä laulut tulevat myös suoraan kotiin internetin välityksellä. Monet käsikirjoitukset ovat nähtävissä ja luettavissa myös netissä. Latinankielisistä lauluista pyrimme valitsemaan ensisijaisesti versioita, jotka ovat olleet käytössä Suomessa, mutta käytämme myös eurooppalaista perinnettä.

Suomenkieliset laulut on sovitettu keskiaikaisiin säveliin. Näin laulujen sävelmaisema pysyy koko messun ajan keskiaikaisena. Tätä työtä on pitkään tehnyt Hilkka-Liisa Vuori, mutta nykyään yhä enemmän myös Tuomo Pulkkinen. Tuomo myös vastaa messuohjelman ulkoasusta. Laulujen ensimmäiset testaukset ja laajemman materiaalin vaalimisen tekee Vox Silentii.

Miksi sitten laulaa latinaksi? Eikö suomenkieli riitä? Latinankielisissä rukouksissa monta kertaa tuntuu siltä, että tekstin merkitys on hionut musiikin muodot tietynlaisiksi. Aivan kuin musiikin sisään olisi punottu rukouksen ydin. Tämä voi tapahtua, kun sanoja rukoillaan yhä uudestaan ja uudestaan. Ne hakeutuvat näköiseensä moodiin eli tunnelmaan. Moodi on sävelmän ja tekstin tunnelma laulajassa, kuulijassa ja tilassa. Keskiaikaisiin lauluihin kuuluu myös ennen kaikkea verkkaisuus ja mietiskelevyys – kiireettömyys ja viipyily Jumalan edessä. Tätä kaivataan tähän aikaan. Latinankielellä laulettu vanha rukous herättää meissä mietiskelevän rukouksen. Kun sitten laulamme saman tekstin tai psalmin suomeksi, ikiaikaisen rukouksen tunnelma leviää myös suomenkieliseen lauluumme. Teksti, jonka ymmärsimme intuitiivisesti ja syvästi koko kehollamme, tulee suomenkielen myötä merkitykselliseksi myös mielessä ja herättää sydäntä syvempään kokemukseen. Latina ja suomenkieli vaihtelivat, lomittuivat toisiinsa, varhaisissa kristillisissä messuissamme tässä maassa. Haluamme osoittaa Hiljaisessa rukouslaulumessussa, että perinteeseen nivoutuminen on hyvä asia. Vanhan rukouskielen käyttö on merkityksellistä.

AO – LUOMINEN ÄÄNENÄ JA KUVINA SEKÄ CD:T

Hellän hiljaisen rukouslaulun kotoiseksi tueksi on tehty kirja AO –luominen äänenä ja kuvina (Lax, Vuori, Vox Silentii). Kirja sisältää rukouslaulun perusteet kirjoitettuna, maalattuna ja levylle laulettuna. Monet Vox Silentiin äänittämät CD:t johdattavat mietiskelevään rukoukseen. Lisätietoja kirjasta ja muista Hilkka-Liisan pitämistä kursseista www.voxsilentii.fi

HISTORIA

Hiljaista rukouslaulumessua on vietetty Kallion kirkossa ensimmäisen kerran pääsiäisenä 1999. Neljä ensimmäistä vuotta esilaulajien ryhmää luotsasi ääni- ja laulupedagogi Pia Skibdahl. Tammikuussa 2003 messun lauluryhmää alkoi johtaa musiikkipedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori.

Monet vuodet messupappina toimi Kallion seurakunnan pastori Terhi Varjoranta, joka on vuosien varrella ollut myös aktiivinen messun kehittäjä ja sydän. ”Keikkapappeina” messussa ovat vierailleet mm. Helena Kolkki ja Helena Castrén. Vuonna 2009 Hiljaisen rukouslaulun messu sisällytettiin Kallion seurakunnan jumalanpalvelussuunnitelmaan, joten kaikki Kallion papit osallistuvat siihen vuorollaan. Messun ajaksi vakiintui kuukauden ensimmäinen torstai-ilta.

Joulukuussa 2009 messua edelsi ensimmäistä kertaa rukouslaulumietiskely eli rukouslaulumeditaatio. Meditatiivinen hellä laulu alkaa nykyään puoli tuntia ennen messua. Anima mea laulaa vokaaleita ja varsinkin Kyrie eleison –rukouksia. Tarkoituksena on tarjota ihmisille mahdollisuus tulla hiljentymään kirkkoon jo ennen messua, kuuntelemaan tai osallistumaan lauluun ja rukoukseen.

Syksyllä 2014 tapahtui suuri muutos, kun rukouslaulumessu muuttui jokaviikkoiseksi ja päiväksi vaihtui keskiviikko, harjoitukset vaihtuivat alkamaan klo 17. Samalla Hilkka-Liisan kanssa kanttorivastuuta tuli jakamaan Vox Silentiin toinen laulaja, Johanna Korhonen. Jaettu ohjausvastuu messuissa on jaettu ilo ja siunaus.

Syksyllä 2017 vietimme ensimmäistä kertaa Hiljaisen rukouslaulun kelttimessua. Messua on ainakin aluksi tarkoitus viettää kaksi kertaa lukukaudessa. Se on jo osoittautunut suosituksi. Messun sävelmät ovat gregoriaanisia sävelmiä Brittein saarilta, 400–500 -luvuilla eläneiden pyhän Columban ja pyhän Brigidin hetkipalveluksista. Laulujen tekstit ovat pääasiassa nykykelttirunoilijan ja papin David Adamin kirjoittamia.

Kelttiläisestä kristillisyydestä:

"Anglikaanisen papin ja historioitsijan Kate Tristramin mukaan kelttiläisen kristillisen hengellisyyden ytimessä ovat vieraanvaraisuus, luonnon ja sen eläjien kunnioittaminen tasavertaisina, käytännöllisyys rukouksessa ja myötätuntoinen rinnalla kulkeminen. Perinne kumpuaa ensimmäiseltä vuosituhannelta. Pyhiinvaeltajat, jotka tulivat Irlannista, toivat mukanaan uskon vierellä kulkevaan ja kaiken anteeksiantavaan Jeesukseen. Hänen esimerkistään jokaisen meistä tulisi olla kaikille vieraanvarainen ja jollekulle toiselle ystävä, jonka kanssa jaamme kaikki ilot ja huolet. Kelttiläisyydessä puhutaan Anam carasta, sielun ystävästä. Luostareissa keskiajalla Anam cara oli oma rippi-isä. David Adam kirjoittaa kirjassaan The Awesome Journey kelttiläisessä hengessä: ”Jotta pyhiinvaellus voisi olla todellista, sen täytyy olla meitä liikuttava kokemus muutenkin kuin fyysisesti. Todellinen pyhiinvaellus on korviemme ja sydäntemme avaamista toisille ihmisille ennemminkin kuin päämäärille. Vaeltamiseen sisältyy tämän maailman näkeminen Jumalan maailmana ja kaikki ihmiset, myös me itse, Jumalan rakastamina. Pyhiinvaellus on enemmän sydämemme kuin jalkojemme liikettä.”

Tekstilainaus Hilkka-Liisa Vuori, Vox Silentiin levylehti, cd Tule, Rauhanruhtinas. Kelttirukouslauluja keskiajalta tähän päivään.

Suurin musiikillinen ja myös hengellinen muutos, tai voisi sanoa kehitys, Hiljaisessa rukouslaulumessussa on ollut psalmilaulun vakiintuminen osaksi messua. Alkuun psalmeja oli raskasta laulaa. Verrattuna muuhun gregoriaaniseen repertoaariin psalmeissa on huomattavan paljon enemmän sanoja. Mietiskelevään mielentilaan ei ollut niin helppoa päästä valtavan sanamäärän kanssa. Vähitellen psalmien ihmeellinen maailma alkoi aueta. Gregoriaanisissa lauluissa yleensä lauletaan paljon säveliä vähin sanoin. Tällainen melismaattinen (= useita säveliä yhdellä tavulla laulettu) sävelkulku on myös hyvin mietiskelevä. Tällöin myös sanojen merkitys aukeaa vähitellen. Psalmilaulussa on paljon sanoja, mutta ne lauletaan yhdellä sävelkorkeudella, josta vain hieman notkahdetaan ylös- tai alaspäin. Meditatiivinen mielentila saavutetaan saman sävelen toistolla. Vanhoissa kirkkolauluissa kaiken kaikkiaan ajan kulku on vertikaalinen – ääni soi kirkossa kiireettömästi, laulajan olemus kurottelee kohti näkymätöntä ja Jumalaa.

2011 tekstit H-L Vuori.