Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

Kevät 2024 

Meditatiivinen rukouslaulu eli

Hiljainen rukouslaulu- Hiljaisuuden ääni

hiljaisuus_ikoni.JPG

 

Meditatiivinen rukouslaulu, kurssit

Kevät 2024

Laulamme keskiaikaisia rukouksia, psalmilaulua ja mietiskeleviä vokaaleja. Laulut opetellaan korvakuulolta. Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa eikä lukea nuotteja. Rukouslaulu on kokonaisvaltaista: ikiaikaiset tekstit ja sävelet soittavat kehoamme ja hoitavat meitä.  Laulujen keskittynyt toisto ja kehon resonanssin herkkä kuuntelu voivat johdattaa mielemme rukouksen sydämen rukoukseksi. Rukouslaulusta löydät lisää tietoa sivuilta www.voxsilentii.fi

 Diakonissalaitoksen kirkko (Alppikatu 2) tiistaisin klo 17:30-20

16.1., 23.1., 30.1. ja 6.2.2024   Peruskurssi Ääni, keho, meditaatio, (opettajana Hilkka-Liisa Vuori)

13.2., 27.2., 5.3. ja 12.3.2024   Jatkokurssi Pyhäin lauluja: Maria Magdaleena, (Hilkka-Liisa)

26.3., 2.4., 9.4. ja 16.4.2024     Peruskurssi Pienet rukoukset, (opettajana Johanna Korhonen)

23.4., 7.5., 14.5. ja 21.5.2024   Jatkokurssi Sydämen rukoukset, (Johanna)

 

Kursseille ilmoittautumiset ja tiedustelut Kallion kirkkoherranvirasto.

 www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio tai (09) 2340 3611 tai kallio.srk@evl.fi

Järjestäjänä Kallon seurakunta ja Diakonissalaitos yhteistyössä Step-opintokeskuksen kanssa.

Kurssisisällöstä tiedustelut: hilkka-liisa.vuori@uniarts.fi

 

 

Kesä 2024Labbnas_2_2019.JPG

Hiljaisuuden ääni -rukouslauluja keskiajalta  

Hiljaisuuden ääni – Rukouslauluja keskiajalta

 

Hiljaisen rukouslaulun kesäkurssi 16.–20.6.2024 pidetään Labbnäs lomakodissa Kemiönsaaressa. Kurssi alkaa sunnuntaina 16.6. klo 15.30 ja päättyy torstaina 20.6. klo 13. Kurssipäiviä rytmittävät rukoushetket, laulaminen, ulkoilu, lepo ja ruokailut. Yhtenä aamupäivänä mahdollisesti laulamme Kemiön keskiaikaisessa kirkossa. Keskiviikkona 19.6. laulamme vesperin Kemiön kirkossa.

Käy tutustumassa kurssipaikkaan https://labbnas.fi/fi/etusivu/

 

Keskiaikaisten rukousten

kuljettamana syvennymme kokonaisvaltaiseen äänellä rukoilemiseen ja mietiskelyyn. Vanhat kirkkolaulut, gregoriaaniset laulut, laulamme latinaksi ja suomeksi. Laulussa on olennaista yhteinen ääni. Oma ääni saa sulautua muiden ääneen. Kehon resonanssin herätteleminen ja kuunteleminen syventää tuntemusta omasta itsestä. Mielen rukouksen laskeminen sydämeen, kehon soiminen ja toistuvat huulten rukoukset voivat johdattaa ihanalla, lempeällä tavalla kokonaisvaltaiseen rukoukseen, mietiskelyyn, hiljaisuuteen ja lepoon. Kaikki laulut opitaan korvakuulolta eikä nuotinlukutaitokaan ole ollenkaan välttämätön. Sinulta ei vaadita laulutaitoa, halua kuunnella kylläkin.

 

Rukoushetkissä

laulamme lisäksi ikiaikaisia rukouksia psalmeja. Niiden tasainen kulku, puhelaulu eli resitaatio on omanlaisensa mietiskelymatka. Rukoushetkistä vastaa rukouslaulaja Tuomo Pulkkinen.

 

Vesper Kemiön kirkossa

vietetään keskiviikkoiltana klo 19.30 keskiaikaisten rukouslaulujen kera.

 

Opettajana

rukouslaulun kurssilla on musiikin tohtori, äänipedagogi Hilkka-Liisa Vuori.

 

Täysihoito + kurssimaksu

* Hinta tarkentuu 350 e/hlö/kahden hlön huone + kurssimaksu 170 e = 520 euroa)

* Hinta tarkentuu 410 e/hlö/yhden hlön huone + kurssimaksu 170 e = 580 euroa)

 

Ilman majoitusta:

* 210 e (aamiaiset, lounaat, päivälliset, sauna ja liiterin vuokra) + kurssimaksu 170 e =380 euroa

* 170 e (lounaat, päivälliset, sauna ja liiterin vuokra) + kurssimaksu 170 e =340 euroa

* 140 e (lounaat, päivälliset ja liiterin vuokra) + kurssimaksu 170 e =310 euroa

Muista ilmoittautumisen yhteydessä mainita ruokailut, joihin osallistut.

Ilman majoitusta kurssille mahtuu viisi osallistujaa.

 

Peruutus

* 2 viikkoa ennen kurssin alkamista, palautetaan 50 % maksusta.

* 9.6. jälkeen ei palauteta maksua.

Jos sinulla on esittää lääkärintodistus, maksu palautetaan.

 

Ilmoittautuminen

1.6.2024 mennessä ja tiedustelut kurssin sisällöstä

hilkka-liisa.vuori@uniarts.fi | 040 701 6534

Ilmoitathan myös mahdollisen ruokavaliosi.

 

Labbnäs lomakoti, Labbnäsintie 66, 25870 Dragsfjärd

040 83 30 495 | labbnas@labbnas.fi | labbnas.fi

Sibelius-Akatemian Gregoriaanisen laulun kurssi

 Sibelius-Akatemian Gregoriaanisen laulun kurssi

    21.25.8.2024 Vihdissä

Tervetuloa keskiaikaisen musiikin maailmaan! Tule tutustumaan neumeihin eli vanhaan nuottikirjoitukseen, syventymään moodeihin ja laulamaan gregoriaanisia lauluja ja psalmeja. Opetustiloina ovat Vihdin kirkko, seurakuntatalo ja leirikeskus Riuttaranta. Opettajina toimivat musiikin tohtorit Jorma Hannikainen, Hilkka-Liisa Vuori (hilkka-liisa.vuori@uniarts.fi) ja kirkkomusiikin maisteri Sofia Majanen. Kurssin järjestävät Taideyliopiston Avoin yliopisto ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmä.

 

Kurssille osallistuvat toteuttavat lauantaina illalla 24.8.2024 klo 18 pyhän apostoli Bartolomeuksen muistopäivän vesperin. Sunnuntaina 25.8.2024 klo 10 vietetään 14. sunnuntai helluntaista -päivän messua keskiaikaiseen tapaan. Ennen messua klo 9 osallistumme pieneen rukoushetkeen, laudekseen, Birgitan kirkon raunioilla. Vihdissä vietetään Wuosisatamarkkinoita viikonloppuna. Niitä kutsutaan myös Pertun päiviksi Bartolomeuksen mukaan.  Olemme osa myös tätä tapahtumaa.

 

Gregorianiikka

Kurssi jakaantuu kahteen opetusryhmään, joissa voi suorittaa opintojakson Gregorianiikka (Sibelius-Akatemian opetussuunnitelman mukainen opintojakso, 5 op). Jokaiselle mietitään hänelle sopivat tehtävät.

Kurssin sisältö:

- gregoriaanisessa laulussa käytettyihin notaatiotapoihin, sävelmätyyppeihin, keskiajan liturgisen lauluun, musiikinteoriaan perehtymistä

- reformaatioajan kansankielisen gregoriaanisen musiikin piirteisiin tutustumista

- nuottikäsikirjoituksiin ja painettuihin julkaisuihin tutustumista

- luentoja ja ohjelmiston harjoittamista lauluryhmässä ja solistisesti

- lauluryhmän johtamista

- hetkipalvelus- ja messumusiikin esittämistä latinan ja suomen kielellä

 

 

Ilmoittautuminen: Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ilmoittautumisaika on 5.–22.4.2024 Muut kuin Sibelius-Akatemian opiskelijat ilmoittautuvat Taideyliopiston Avoimen yliopiston kautta. Kesän 2024 opetuksen hakuajat: 3.4.–19.4.2024. Kesäopetus julkaistaan kurssikalenterissa 19.3.2024 osoitteessa https://www.uniarts.fi/avoimen-yliopiston-kurssit/

Ilmoittautuessa kerro:

- majoitutko, toiveesi 1hh tai 2 hh (leirikeskuksen huoneet ovat isompia kuin hotellissa, mutta niissä on mahdollisuus majoittaa myös pienempiä määriä nukkujia)

- ruokavalio

 

Aikataulu:

Kurssi alkaa keskiviikkona 21.8. klo 11:00 (Seurakuntatalo, Vihti). Päivittäinen opetusaika on klo 9:00–17:00 + iltaohjelmat.

Kurssille otetaan enintään 25 opiskelijaa, jotka jaetaan kahteen opetusryhmään. Osallistujat ovat sekä Sibelius-Akatemian tutkinto-opiskelijoita että avoimen yliopiston opiskelijoita. Kurssille ilmoittautuneille lähetetään yksityiskohtainen kurssiohjelma ja ennakkotutustumista ja -tehtäviä varten opetusmonisteita.

 

Kurssimaksu: Kurssimaksua ei peritä Taideyliopiston opiskelijoilta. Kurssi on mahdollista suorittaa Taideyliopiston liikkuvuusopintoina. Avoimen yliopiston opiskelijoille hinta on 15€/opintopiste, eli 5 op = 75€.

Majoitus ja ruokailut:

Majoitus on Riuttarannan leirikeskuksessa, puhdasvetisen Moksijärven rannalla.

Kustannus on 160 euroa. Tämä sisältää yöpymisen lisäksi aamiaisen ja iltapalan leirikeskuksessa sekä lounaan seurakuntatalolla.

Päivällisruuasta jokainen huolehtii itse. Leirikeskuksessa on ruokasalin yhteydessä pieni keittonurkkaus, jossa on kahvinkeitin, vedenkeitin ja mikro. Rantasaunalla on pieni keittiö, jossa voi tehdä ruokaa.

Leirikeskuksesta Vihdin kirkolle on noin 12 km matka. Toivomme, että kurssilaiset jakavat kyytejä keskenään ja korvaavat autollisille pienesti matkakuluja. Näistä voidaan sopia paikan päällä.

 

 

Rakkaasta laulusta:

Rakkaalla laululla on monta nimeä. Hiljaisuuden ääni on kulkenut mukana alusta asti, kun olen laulua opettanut, eli vuodesta 1995.

Tästä nimestä on noussut myös Vox Silentiin nimi.

Meditatiivinen rukouslaulu -nimityksen laulu saa syksyllä 2022. Pitkään laulua on kuvattu myös sanoilla Hellä rukouslaulu. Ääni ei aina kirkossa kaikuessaan ole hiljainen, mutta vain hellyydellä voimme kuulla myös kirkon soinnin! Hellällä, mutta halukkaalla asenteella löydämme myös sävelet ja tekstin omasta kirkostamme eli kehostamme.

Ajatuksena ja toiveena on ollut ja on, että Meditatiivinen rukouslaulu voisi johdattaa meidän sydämemme hiljaisuuteen, puhumattakaan mielestämme. Ja tässä hiljaisuudessa voisimme kenties kuin häivähdyksenä, kirkkaana hetkenä kuulla Jumalan äänen. Kuin lempeässä tuulessa, ei myrskyn eikä pauhinan keskellä. Kirkkaus ja selkeys. Niillä sanoilla haluan kuvata tätä laulua. 

Laulu on lepoa, siihen on toiveemme. Mutta ei velttouden kautta, vaan pienen ponnistuksen kautta, halun ja tahdon levätä yhteisessä rukouksessa.

Kurssien laulut ovat keskiaikaisia, ns. gregoriaanisia lauluja.  On uskomattoman ihanaa tuntea kehossaan ja mielessään arkaaiset sävelmät ja tekstit. Monessa laulussa latinankielinen teksti on muokannut musiikin kulun. Tuntuu luontevalta laulaa ylistystä ylöspäisin sävelkuluin, korostaa tärkeitä sanoja, ja toisaalta taas antaa melodian levätä sydämellä. Lauluja on laulettu ja rukoiltu satoja vuosia. Olemme kuin silmukka sukupolvien ketjussa.

Jotkut laulut ovat erittäin yksinkertaisia - ne ovat toistettavia johdatuksia rukoukseen. Toiset laulut voivat ensin tuntua vaikeiltakin, mutta aina niissä on jokin kohta, joka koskettaa juuri minua. Sävelmät soitattavat jotain kohtaa kehossani ja mielessäni. On ihanaa olla analysoimatta liikaa ja antaa vain sävelten hoitaa. 

Teksti viedään mieleltä sydämelle. Tätä opetellaan konkreettisesti kuuntelemalla käsillä kehon resonanssia. Jokainen keho on soitin. Oman resonanssin tunteminen ja löytäminen ovat päättymätön matka. Jokaisena aamuna aloitamme tämän matkan alusta. Instrumentin herättäminen on hellää työtä. Kuin kauan käyttämätön soitin, on kehomme alussa.  Äänet haetaan pienesti, kuunnellen ja tuntien.  

Näillä toivotuksilla, sydämellisesti tervetuloa kursseille,

Hilkka-Liisa

Yhteystietoja:

Hilkka-Liisa Vuori 040-706534 tai hilkka-liisa.vuori@uniarts.fi

   

        hildegardin_enkelten_kuoro0002.jpg

 

                                 Kuva Hildegard Bingeniläinen. Enkelten kuoro.