Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori[et]
saunalahti.fi
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

 Syksy 2020

Hiljainen rukouslaulu- Hiljaisuuden ääni

hiljaisuus_ikoni.JPG

Hiljaisen rukouslaulun viikoittain kokoontuvat kurssit, Helsinki.

Laulamme keskiaikaisia rukouksia, psalmilaulua ja mietiskeleviä vokaaleja. Laulut opetellaan korvakuulolta. Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa eikä lukea nuotteja. Rukouslaulu on kokonaisvaltaista: ikiaikaiset tekstit ja sävelet soittavat kehoamme ja hoitavat meitä.  Laulujen keskittynyt toisto ja kehon resonanssin herkkä kuuntelu voivat johdattaa mielemme rukouksen sydämen rukoukseksi. 

Diakonissalaitoksen kirkko, tiistaisin klo 17.30–20.00 

Peruskurssi 18.8., 25.8., 1.9. ja 8.9.2020. Ääni, keho, meditaatio.

Jatkokurssi 15.9., 22.9., 29.9. ja 6.10. 2020. Enkelten gregoriaaniset.

Peruskurssi 20.10., 27.10., 3.11. ja 10.11.2020. Moodit ja meditaatio.

Jatkokurssi 17.11., 24.11., 1.12. ja 8.12.2020. Hildegard ja Birgitta.

Hinta 52 e/kurssi.

Ohj. pedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori. 

Kursseille ilmoittautumiset ja tiedustelut Kallion kirkkoherranvirasto. www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio tai (09) 2340 3611 tai kallio.srk@evl.fi

Ääni sielun tanssia kehossa - Kelttirukoukset

Diakonissalaitoksen kirkko, Alppikatu 2, Helsinki

La 1.8. 2020 klo 10–16 Kelttirukoukset.

Sinun ei tarvitse osata laulaa levätäksesi äänessä ja rukouksessa. Laulamme vokaalilauluja ja pieniä keskiaikaisia rukouksia.

Päivän hinta 40 e. Omat eväät mukaan.

Ilm. 24.7. mennessä Kallion kirkkoherranvirastoon.  Kurssille mahtuu 15 hkl. www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio tai (09) 2340 3611 tai kallio.srk@evl.fi. Järjestäjänä Kallion seurakunta yhteistyössä Agricola opintokeskuksen Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa.

CANTATE ‒ MEDITAATIO

Lepoa ja virkistystä väsyneille. Tule mukaan laulamaan ja kuuntelemaan, hiljentymään ja keskittymään. Tunnin lauluhetkistä vastaa jompikumpi Vox Silentiin laulajista, Johanna Korhonen tai Hilkka-Liisa Vuori. Hetket ovat ilman puhetta, niiden luonne on meditatiivinen ja rentouttava. The nature of the hour is meditative and relaxing, it does not include talking. Kaikkiin tapahtumiin vapaaehtoinen oviraha 10 e. Kaksi tapahtumista on konsertteja.

Diakonissalaitoksen kirkko, perjantai klo 17–18 syksy 2020.

14.8.    Unen aika – hellät tuutulaulut. Lauluihin johdattelee Johanna Korhonen.

28.8.    Meditaatio – enkelten gregoriaaniset. Lauluihin johdattelee Hilkka-Liisa. Vuori.

4.9.      Meditatiivinen ääni, vokaalilaulu ja yläsävelet. Johanna.

25.9.    Meditaatio – birgittalaislaulut. Hilkka-Liisa.

9.10.    Unen aika – hellät tuutulaulut. Johanna.

30.10.   Konsertti: Meditaatio – Hildegard von Bingen. Vox Silentii.

6.11.     Meditatiivinen ääni, vokaalilaulu ja yläsävelet. Johanna.

27.11.   Meditaatio – Keltit. Hilkka-Liisa.

4.12.     Konsertti: Meditaatio – Ave Maria. Vox Silentii

Psalmilaulun aamu-meditaatio  - ”Herra, kuule minua, huomaa huokaukseni”.

Vapaaehtoinen oviraha 10 e.

Diakonissalaitoksen kirkko, torstai klo 7:30-8:30  syksy 2020

20.8., 17.9., 22.10., 19.11. ja 10.12. Psalmilauluun johdattelee Hilkka-Liisa tai Johanna.

Hiljaisuuden päivä

Turun tuomiokirkko 17.10.2020 klo 9-19.

Lauantaina 17.10.2020 vietetään hiljaisuuden päivää Turun Tuomiokirkossa klo 9.00 - 19.00. Osallistujien toivotaan olevan mukana koko päivän. Mukana Hilkka-Liisa Vuori, Miika Ahola, Björn Öhman, Päivi Vuorilehto. Hinta 20 €; sisältää Lounaan ja kahdet kahvit. Lounaspaikkaan on n. 20 askelmaa tuomiokirkon torniin. Kopioi ilmoittautumislinkki tästä: https://www.lyyti.in/hiljaisuudenpaivatuomiokko102020

Lisätiedot ja ilmoittautumiset myös auli.hynonen-rinne@evl.fi tai p. 040 3417207. Järjestäjä Kirkko Turussa ja Kaarinassa, retriittityö.

Meditatio cordis – Hiljaisen rukouslaulun päivä

Diakonissalaitoksen kirkko, Alppikatu 2, Helsinki la 24.10. 2020 klo 10–16

Tule lempeään äänen lepoon Helsingin Diakonissalaitoksen kirkkoon. Laulamme pieniä gregoriaanisia rukouksia ja psalmeja. Hiljaisuuteen johdattelevat myös vokaalihuokaukset.

Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa osallistuaksesi mietiskelevään päivään. Päivän teemana on ”Meditatio cordis Sydämeni ajatukset ovat aina sinun silmiesi edessä”

Hinta 40 euroa. Omat eväät mukaan.

Ohj. pedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori. 

Kursseille ilmoittautumiset ja tiedustelut Kallion kirkkoherranvirasto.  www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio tai (09) 2340 3611 tai kallio.srk@evl.fi

Järjestäjänä Kallion seurakunta yhteistyössä Agricola opintokeskuksen Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa.

Lohdun ja toivon psalmeja gregoriaanisin sävelin

Psalmilaulun kurssi Lakeuden Ristissä Seinäjoella la 14.11.2020 klo 10-14. Opettajana Hilkka-Liisa Vuori. Tiedot täydentyvät elokuussa.

Puer natus est

Kauneimmat gregoriaaniset joululaulut

Diakonissalaitoksen kirkko ti 22.12.2020 klo 17.30.

Tule laulamaan yhdessä keskiaikaisia joulun ajan rukouslauluja. Anima mean kaikille avoimet harjoitukset diakonissalaitoksen kirkossa klo 16–17. 30

Anima mea esilaulajien ryhmä ja Hilkka-Liisa Vuori.

Kevät 2021

Hiljaisuuden ääni – matka sydämen resonanssiin

29.1.-31.1.2021 Saarijärven joogaopistolla.

Kurssi on tarkoitettu kaikille rentoutumista, keskittymistä ja hiljentymistä kaipaaville, jotka ovat samalla kiinnostuneita ihmisäänestä. Ääni on sielun tanssia kehossa, se on sisäistä liikettä ja resonanssia. Lähtökohtana on  oman äänemme harmonia; herkistymme tuntemaan oman äänemme värähtelyä kehossa. Hiljaisen äänen kuuntelu ja tuottaminen johdattaa meitä herkkään ja ymmärtävään kuuntelun taitoon. Voimme löytää äänemme uudenlaisena kokonaisuutena, johon kuuluvat myös kirkkaat, huilumaiset yläsävelet.

Perehdymme hiljaiseen ääneen ja sen vaikutuksiin. Hiljainen ääni johdattaa gregoriaanisiin lauluihin ja meditatiiviseen mielentilaan.  Ne vievät meidät  yli tuhat vuotta ajassa taaksepäin aikaan, jolloin ihminen eli laulaen, läheisessä yhteydessä  luonnon kanssa. Jokainen ihminen on itsessään soitin, joka soi omalla tavallaan ja omalla äänellään.

Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa tai lukea nuotteja. Opettaja Hilkka-Liisa Vuori on musiikin tohtori ja Vox Silentiin laulaja.Valo_diakin_kirkon_katossa_keskikoko

Tiedustelut hilla.saarinen et gmail.com

Koti-ikävä ja sydämen lepo –

Hiljaisen rukouslaulun retriitti

Rymättylän Tammilehdossa 23.-25.4.2021

Ohjaajina Päivi Vuorilehto ja Hilkka-Liisa Vuori. https://www.turunseurakunnat.fi/tutki-uskoa/retriitit

Kesä 2021

Hiljaisuuden ääni -rukouslauluja keskiajalta  

Hiljaisen rukouslaulun kesäkurssi 20.–24.6.2021 pidetään toista kertaa ihanassa Labbnäs lomakodissa Kemiönsaaressa. Kurssipäiviä rytmittävät rukoushetket, laulaminen, ulkoilu, lepo ja ruokailut. Käy tutustumassa kurssipaikkaan osoitteessa https://labbnas.fi/fi/etusivu/

Keskiaikaisten rukousten kuljettamana syvennymme kokonaisvaltaiseen äänellä rukoilemiseen ja mietiskelyyn. Vanhat kirkkolaulut, gregoriaaniset laulut, laulamme latinaksi, suomeksi, vähän myös ruotsiksi ja englanniksi. Laulussa on olennaista yhteinen ääni. Oma ääni saa sulautua muiden ääneen. Kehon resonanssin herätteleminen ja kuunteleminen syventää tuntemusta omasta itsestä. Mielen rukouksen laskeminen sydämeen, kehon soiminen ja toistuvat huulten rukoukset voivat johdattaa ihanalla, lempeällä tavalla kokonaisvaltaiseen rukoukseen, mietiskelyyn, hiljaisuuteen ja lepoon. Kaikki laulut opitaan korvakuulolta eikä nuotinlukutaitokaan ole ollenkaan välttämätön. Sinulta ei vaadita laulutaitoa, halua kuunnella kylläkin.                                                                 

Rukoushetkissä laulamme lisäksi ikiaikaisia rukouksia psalmeja. Niiden tasainen kulku, puhelaulu eli resitaatio on omanlaisensa mietiskelymatka.

Vesper Kemiön kirkossa keskiviikkoiltana klo 19:30 keskiaikaisten rukouslaulujen kera. Opettajana rukouslaulun kurssilla on musiikin tohtori, äänipedagogi Hilkka-Liisa Vuori. Rukoushetkistä vastaa rukouslaulaja Tuomo Pulkkinen.

Sibelius-Akatemian Gregoriaanisen laulun kurssi

Turun kristillisellä opistolla ja Maarian kirkossa  11.-15.8.2021.

Gregoriaanisen laulun kurssi Turussa 11.–15.8.2021. Opetustiloina ovat keskiaikainen Maarian seurakunnan kirkko ja kokoushotelli Linnasmäki. Kurssi on jatkoa vastaaville kursseille  aiempina vuosina Turussa,Pyhtäällä ja Karjaalla. Opettajina toimivat musiikin tohtorit Jorma Hannikainen ja Hilkka-Liisa Vuori. Kurssi jakaantuu kolmeen opetusryhmään ja kahteen tasoryhmään; 1) Gregorianiikka (Sibelius-Akatemian opetussuunnitelman mukainen opintojakso S-KM37) ja 2) mestarikurssi. Kurssille ilmoittautumisesta ja mestarikurssille hakeutumisesta julkaisemme ohjeet myöhemmin. Mestarikurssille voivat osallistua myös gregoriaaniseen lauluun keskittyneet lauluryhmät. Muut kuin Sibelius-Akatemian opiskelijat ilmoittautuvat kurssille Taideyliopiston Avoimen kampuksen kautta. Tiedustelut: jorma.hannikainen@uniarts.fi ja hilkka-liisa.vuori@uniarts.fi.

Rakkaasta laulusta:

Rakkaalla laululla on monta nimeä. Hiljaisuuden ääni on kulkenut mukana alusta asti, kun olen laulua opettanut, eli vuodesta 1995.

Tästä nimestä on noussut myös Vox Silentiin nimi.

Hiljainen rukouslaulu -nimi on tullut selventämään tätä laulua. Nykyään laulu voisi olla myös nimellä Hellä rukouslaulu. Ääni ei aina kirkossa kaikuessaan ole hiljainen, mutta vain hellyydellä voimme kuulla myös kirkon soinnin! Hellällä, mutta halukkaalla asenteella löydämme myös sävelet ja tekstin omasta kirkostamme eli kehostamme.

Ajatuksena ja toiveena on ollut ja on, että Hiljainen rukouslaulu voisi johdattaa meidän sydämemme hiljaisuuteen, puhumattakaan mielestämme. Ja tässä hiljaisuudessa voisimme kenties kuin häivähdyksenä, kirkkaana hetkenä kuulla Jumalan äänen. Kuin lempeässä tuulessa, ei myrskyn eikä pauhinan keskellä. Kirkkaus ja selkeys. Niillä sanoilla haluan kuvata tätä laulua. 

Laulu on lepoa, siihen on toiveemme. Mutta ei velttouden kautta, vaan pienen ponnistuksen kautta, halun ja tahdon levätä yhteisessä rukouksessa.

Kurssien laulut ovat keskiaikaisia, ns. gregoriaanisia lauluja.  On uskomattoman ihanaa tuntea kehossaan ja mielessään arkaaiset sävelmät ja tekstit. Monessa laulussa latinankielinen teksti on muokannut musiikin kulun. Tuntuu luontevalta laulaa ylistystä ylöspäisin sävelkuluin, korostaa tärkeitä sanoja, ja toisaalta taas antaa melodian levätä sydämellä. Lauluja on laulettu ja rukoiltu satoja vuosia. Olemme kuin silmukka sukupolvien ketjussa.

Korvakuulolta opettelemme laulut.  Jotkut laulut ovat erittäin yksinkertaisia - ne ovat toistettavia johdatuksia rukoukseen. Toiset laulut voivat ensin tuntua vaikeiltakin, mutta aina niissä on jokin kohta, joka koskettaa juuri minua. Sävelmät soitattavat jotain kohtaa kehossani ja mielessäni. On ihanaa olla analysoimatta liikaa ja antaa vain sävelten hoitaa. 

Teksti viedään mieleltä sydämelle. Tätä opetellaan konkreettisesti kuuntelemalla käsillä kehon resonanssia. Jokainen keho on soitin. Oman resonanssin tunteminen ja löytäminen ovat päättymätön matka. Jokaisena aamuna aloitamme tämän matkan alusta. Instrumentin herättäminen on hellää työtä. Kuin kauan käyttämätön soitin, on kehomme alussa.  Äänet haetaan pienesti, kuunnellen ja tuntien.  

Näillä toivotuksilla, sydämellisesti tervetuloa kursseille,

Hilkka-Liisa

Yhteystietoja:

Hilkka-Liisa Vuori 040-706534 tai hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi

   

        hildegardin_enkelten_kuoro0002.jpg

 

                                 Kuva Hildegard Bingeniläinen. Enkelten kuoro.