Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori[et]
saunalahti.fi
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

Uutiset

7.8.2017Aika ilmoittautua Rukouslaulun ja Synnytyslaulun kursseille.Lue lisää »31.5.2017Syksyn Synnytyslaulukurssit päivitetty!Lue lisää »27.3.2017Holy island- rukouslaulun matka Lindisfarnen pyhälle saarelle EnglantiinLue lisää »18.3.2017Press release: Celtic chants -cdLue lisää »

Hiljaisuuden ääni  -

Keskiaikainen, hellä hiljainen rukouslaulu

Laulamme keskiaikaisia rukouksia suomeksi ja latinaksi. Laulut opetellaan korvakuulolta. Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa eikä lukea nuotteja. Rukouslaulu on kokonaisvaltaista: ikiaikaiset tekstit ja sävelet soittavat kehoamme ja hoitavat meitä. Laulujen keskittynyt toisto ja kehon resonanssin herkkä kuuntelu voivat johdattaa mielemme rukouksen sydämen rukoukseksi.

  sininen_kirkko.jpg

Kuva Vadstenan kirkosta: Pirkko Hakkarainen

anna_ja_maria2_romaaniset_ja_g_miniatyyrit.jpg

Ääni sielun tanssia kehossa

Mustasaaren toimintakeskus, Helsinki.    

La 26.8.2017 klo 10–17

Äänen, kehon, mielen ja sielun resonanssin päivä Mustasaaressa Helsingissä. Opettajana MuT Hilkka-Liisa Vuori. Sinun ei tarvitse osata laulaa levätäksesi äänessä ja rukouksessa. Laulamme vokaalilauluja ja pieniä keskiaikaisia rukouksia.

Hinta 60 e sisältää opetuksen lisäksi laivamatkan, lounaan ja kahvin yhdelle päivän kurssille.

Ilmoittautuminen:   kallio.srk@evl.fi tai puh 09-23403611 tai kotisivujen kautta www.helsinginseurakunnat.fi/kallio    

 Tiedustelut kurssin sisällöstä: hilkka-liisa.vuori[et]uniarts.fi

Syksy 2017

Keskiaikainen hellä hiljainen rukouslaulu

tiistaisin klo 17.30-20.

Peruskurssi 15.8., 22.8., 29.8. ja 5.9. 2017

Jatkokurssi 19.9., 26.9., 3.10. ja 10.10., syvemmälle moodeihin.

Peruskurssi 17.10., 24.10., 31.10. ja 7.11.

Jatkokurssi 14.11., 21.11., 28.11., 5.12. ja 12.12. adventin ajan gregoriaaniset laulut.

Ohj. äänipedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori.

Kurssit pidetään tiistaisin klo 17.30-20.00 Diakonissalaitoksen kirkossa, Alppikatu 2.

Ohj. musiikkipedagogi Hilkka-Liisa Vuori.  Hinta 52 / kurssi. Viiden kerran kurssi 61 euroa.

Kurssille ilmoiattautuminen alkaen toukokuu 2017. Ilmoittautumiset ja tiedustelut Kallion kirkkoherranvirastoon ensisijaisesti netin kautta www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio  tai puhelimitse (09) 2340 3611    tai kallio.srk@evl.fi.  

Voidakseen tulla Kallion seurakunnan kursseille, ei tarvitse olla seurakunnan jäsen tai sen alueella asuva. Kaikille tervetuloa!   

Keskiaikaisten birgittalaislaulujen kurssi

pyha_birgitta_museo2.jpgBirgittalaissisarten laulamia rukouslauluja Naantalin luostarista. Neljänä perjantai-iltana Kallion seurakuntakodilla

pe 18.8., 29.9., 6.10. ja 3.11. 2017 klo 17:30–20.

Kurssin sisältö ovat keskiaikaiset laulut Naantalin luostarista. Perehdymme niitä laulamalla omiin juuriimme ja myös erityisesti siihen, kuinka naiset ovat rukoilleet laulamalla luostarissa 1400-luvun Suomessa. Birgittalaissisarten rukoushetkien lauluilla oli oma nimi: Cantus sororum eli Sisarten laulu. Latinankielisten laulujen lisäksi laulamme psalmeja suomeksi ja latinaksi.

Osallistuaksesi kurssille sinun ei ns. tarvitse osata laulaa eikä lukea nuotteja. Mukaan rukouslaulun tunnelmaan pääsee omalla äänellään hellästi huokaamalla.

Hinta 52 e. Ohj. Hilkka-Liisa Vuori.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut Kallion kirkkoherranvirastoon ensisijaisesti netin kautta www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio  tai puhelimitse (09) 2340 3611    tai kallio.srk@evl.fi.  

Voidakseen tulla Kallion seurakunnan kursseille, ei tarvitse olla seurakunnan jäsen tai sen alueella asuva. Kaikille tervetuloa!  

 

Gregoriaanisen laulun kurssi Seinäjoen Lakeuden Ristissä

La 23.9.2017 klo 10-14.

Opettajana MuT Hilkka-Liisa Vuori.  Keskiaikaiset laulut ovat helliä ja mietiskeleviä. Kurssille osallistuminen ei edellytä ns. laulutaitoa eikä nuotinlukutaitoa. Halu yhteiseen ääneen riittää.

Laulukurssin hinta 20 euroa. Sydämellisesti tervetuloa!

Kurssi on osa viikonlopun tapahtumaa "Reformaation perintö" Vanhan musiikin tapahtumaa.

La 23.9. 2017 klo 15-17 myös seminaari.

Eva Tigerstedt: Bachin musiikin symboliikka.

Hilkka-Liisa Vuori: Keskiajan hymnistä virteen.

Psalmilaulun päivä San Damianossa

11.11.2017

Pauli Annalan luento psalmilaulun ihmiskuvasta. Laulamiseen johdattelee Hilkka-Liisa. 

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: sandamianonosuuskunta@gmail.com tai puh. 044 5600080

www.sandamiano.fi   

Rukoileminen on niitty Turun kristillisellä opistolla

1.–3.12.2017

 Pirkon_kuvaama_opiston_enkeli.jpg

Etsimme kurssilla koko kehon, mielen ja sydämen lepoa. Teemme omat rukoushelmet piispa Martin Lönnebon rukoushelmien mukaan ja laulamme niihin laulut keskiaikaisilla sävelillä. Maalaamme rukoustemme värit, kehomme liikkeen ja helmien maisemat paperille.  Kuulostelemme ja tunnemme äänen värähtelyä kehossa ja ilmaisemme sisäisiä värejämme maalaamalla. Kurssilla tutustumme omaan kehoomme hellien, hiljaisten ja rentouttavien äänien ja pienten, helppojen rukousten avulla. Myös maalaamisen kautta saamme kosketuksen itseemme, tunteisiimme ja tarpeisiimme ja tulemme tietoisiksi voiman ja jaksamisen lähteistämme.

Kurssin ohjaajina ovat pastori, taideterapeutti Terhi Varjoranta ja MuT Hilkka-Liisa Vuori.  Piirustus- tai laulutaitoa ei tarvita – avointa mieltä kylläkin.

Kurssin hinta on 225€ (sisältää opetuksen, materiaalit ja ruokailut pe-su). Lisäksi majoitus maksaa 1hh 90€ tai 2hh 60€.

Ilmoittautumiset: kurssipalvelut(a)tk-opisto.fi tai p. 040 710 4483 kurssisihteeri Helena Stenman.

Kuva Turun kristilliseltä opistolta Pirkko Hakkarainen.                  

 

2018 

Hellä hiljainen rukouslaulu Isojoella 2.-4.2.2018. Hilkka-Liisa

Iegor Reznikoffin jatkokurssi Kultturikeskus Sofiassa 27.-29.1.2018.

Hiljaisen rukouslaulun retriitti Heponiemen hiljaisuuden keskuksessa 23.-25.2.2018. Sari Enkkelä ja Hilkka-Liisa.

Harmonisen laulun talvikurssi Turun kristillisellä opistolla 9.-11.3.2018. Kirsti Autio, toinen opettaja ilmoitetaan myöhemmin.

Hiljaisen rukouslaulun retriitti Rymättylän Tammilehdossa 6.-8.4.2018. Päivi Vuorilehto ja Hilkka-Liisa.

Hiljaisuuden ääni - rukouslauluja keskiajalta- kurssi Heponiemen hiljaisuuden keskus 18.-21.6.2018. Hilkka-Liisa ja Tuomo.

Gregoriaanisen laulun kurssi/ Taideyliopisto/Avoin yliopisto 22.-26.8.2018.

Hiljaisen rukouslaulun retriitti 

Heponiemessä 16.-18.2. 2018

Ikoni_Heponiemi2

Retriitissä käytetään ääntä ja kehon resonanssia kokonaisvaltaisesti rukoukseen ja mietiskelyyn. Retriittinosallistuminen ei  edellytä laulutaitoja.  Heponiemen keväinen luonto tukee lepoa ja pysähtymistä. Herkullinen oman  keittiön kattaus kutsuu maut esille hiljaisuudessa. Löylyt rantasaunassa antaa keholle levon.Aloitamme retriitin perjantaina kello 18.00 päivällisellä ja päätämme yhteisen matkan sunnuntaina lounaaseen kello 13.00. Retriitin ohjaavat musiikin tohtori Hilkka-Liisa Vuori ja Heponiemen päällikko, retriitinohjaaja Sari Enkkelä.

Lisätietoja rukouslaulusta hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi

Retriitinhinta tarkentuu myöhemmin 295,-/hlö, sisältäen täyshoidon, ohjauksen ja majoituksen 1-hengen huoneessa, joissa suihku, wc ja liinavaatteet.

Voit maksaa 25,-/vrk Smartumin kulttuurisetelillä.

Rakkaasta laulusta:

Rakkaalla laululla on monta nimeä. Hiljaisuuden ääni on kulkenut mukana alusta asti, kun olen laulua opettanut, eli vuodesta 1995.

Tästä nimestä on noussut myös Vox Silentiin nimi.

Hiljainen rukouslaulu -nimi on tullut selventämään tätä laulua. Nykyään laulu voisi olla myös nimellä Hellä rukouslaulu. Ääni ei aina kirkossa kaikuessaan ole hiljainen, mutta vain hellyydellä voimme kuulla myös kirkon soinnin! Hellällä, mutta halukkaalla asenteella löydämme myös sävelet ja tekstin omasta kirkostamme eli kehostamme.

Ajatuksena ja toiveena on ollut ja on, että Hiljainen rukouslaulu voisi johdattaa meidän sydämemme hiljaisuuteen, puhumattakaan mielestämme. Ja tässä hiljaisuudessa voisimme kenties kuin häivähdyksenä, kirkkaana hetkenä kuulla Jumalan äänen. Kuin lempeässä tuulessa, ei myrskyn eikä pauhinan keskellä. Kirkkaus ja selkeys. Niillä sanoilla haluan kuvata tätä laulua. 

Laulu on lepoa, siihen on toiveemme. Mutta ei velttouden kautta, vaan pienen ponnistuksen kautta, halun ja tahdon levätä yhteisessä rukouksessa.

Kurssien laulut ovat keskiaikaisia, ns. gregoriaanisia lauluja.  On uskomattoman ihanaa tuntea kehossaan ja mielessään arkaaiset sävelmät ja tekstit. Monessa laulussa latinankielinen teksti on muokannut musiikin kulun. Tuntuu luontevalta laulaa ylistystä ylöspäisin sävelkuluin, korostaa tärkeitä sanoja, ja toisaalta taas antaa melodian levätä sydämellä. Lauluja on laulettu ja rukoiltu satoja vuosia. Olemme kuin silmukka sukupolvien ketjussa.

Korvakuulolta opettelemme laulut.  Jotkut laulut ovat erittäin yksinkertaisia - ne ovat toistettavia johdatuksia rukoukseen. Toiset laulut voivat ensin tuntua vaikeiltakin, mutta aina niissä on jokin kohta, joka koskettaa juuri minua. Sävelmät soitattavat jotain kohtaa kehossani ja mielessäni. On ihanaa olla analysoimatta liikaa ja antaa vain sävelten hoitaa. 

Teksti viedään mieleltä sydämelle. Tätä opetellaan konkreettisesti kuuntelemalla käsillä kehon resonanssia. Jokainen keho on soitin. Oman resonanssin tunteminen ja löytäminen ovat päättymätön matka. Jokaisena aamuna aloitamme tämän matkan alusta. Instrumentin herättäminen on hellää työtä. Kuin kauan käyttämätön soitin, on kehomme alussa.  Äänet haetaan pienesti, kuunnellen ja tuntien.  

Näillä toivotuksilla, sydämellisesti tervetuloa kursseille,

Hilkka-Liisa

Yhteystietoja:

Hilkka-Liisa Vuori 040-706534 tai hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi

   

        hildegardin_enkelten_kuoro0002.jpg

 

                                 Kuva Hildegard Bingeniläinen. Enkelten kuoro.