Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori[et]
saunalahti.fi
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

Uutiset

9.1.2018Keskiaikainen hiljainen rukouslaulumessuLue lisää »21.2.2018Muutama paikka Piritan luostarimatkalleLue lisää »9.2.2018Kelttimessu seuraavan kerran ke 7.3.2018.Lue lisää »9.2.2018Levyjen tilausLue lisää »

Hiljaisuuden ääni  -

Keskiaikainen, hellä hiljainen rukouslaulu

Laulamme keskiaikaisia rukouksia suomeksi ja latinaksi. Laulut opetellaan korvakuulolta. Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa eikä lukea nuotteja. Rukouslaulu on kokonaisvaltaista: ikiaikaiset tekstit ja sävelet soittavat kehoamme ja hoitavat meitä. Laulujen keskittynyt toisto ja kehon resonanssin herkkä kuuntelu voivat johdattaa mielemme rukouksen sydämen rukoukseksi.

  sininen_kirkko.jpg

Kuva Vadstenan kirkosta: Pirkko Hakkarainen

Kevät 2018

Keskiaikainen hellä hiljainen rukouslaulu

Diakonissalaitoksen kirkko, tiistaisin klo 17.30–20.00 

Peruskurssi 16.1., 23.1., 30.1. ja 6.2.2018

Jatkokurssi, paaston ajan lauluja 13.2., 20.2., 27.2. ja 6.3.

Peruskurssi 13.3., 27.3. 3.4. ja 10.4.

Jatkokurssi kelttirukouslaulut 17.4., 24.4., 8.5. ja 22.5.

Ohj. äänipedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori.

Hinta 52 / kurssi.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut Kallion kirkkoherranvirastoon ensisijaisesti netin kautta www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio  tai puhelimitse (09) 2340 3611    tai kallio.srk@evl.fi.  

Huom! Uudistetut Kallion seurakunnan nettisivut eivät näytä rukouslaulukurssia. Ilmoittautua on paras kurssisihteerin kautta kallio.srk@evl.fi  tai opettajalle hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi

Voidakseen tulla Kallion seurakunnan kursseille, ei tarvitse olla seurakunnan jäsen tai sen alueella asuva. Kaikille tervetuloa!   

            

 

Hiljaisen rukouslaulun retriitti

Heponiemen hiljaisuuden keskuksessa 23.-25.2.2018. Sari Enkkelä ja Hilkka-Liisa.

hiljaisuus_ikoni.JPG

Retriitissä käytetään ääntä ja kehon resonanssia kokonaisvaltaisesti rukoukseen ja mietiskelyyn. Osallistuminen ei vaadi musikaalisia lahjoja, lähestymme ääntä ja laulua lempeästi ja hyväksyen. Rukoushetkiä ennen vietämme kappelin levossa Hellän hiljaisen lauluhetken, jossa saamme virittyä äänemme kautta Hilkka-Liisan ohjauksessa hiljaisuuteen.

Viikonloppuun sisältyy leppoisaa oloa ja aikaa itselle, jonka voi käyttää ulkoiluun, lukemiseen tms. Tärkeä merkitys onnistueessa viikonlopussa on myös Heponiemen oman keittiön herkullisilla aterioilla, joita nautimme päätalon pääsalista avautuvan luontomaiseman edessä. Löylyt rantasaunassa antaa keholle päivän päätteeksi levollisen olon.

Aloitamme retriitin perjantaina kello 18.00 päivällisellä ja päätämme yhteisen matkan sunnuntaina noin kello 13..

Retriitin ohjaavat musiikin tohtori Hilkka-Liisa Vuori ja Heponiemen päällikkö, retriitinohjaaja Sari Enkkelä.

Lisätietoja rukouslaulusta voit halutessasi kysyä hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi

Retriitinhinta 295,-/hlö, sisältää täyshoidon, ohjauksen ja majoituksen 1-hengen huoneessa, joissa suihku, wc ja liinavaatteet.

Smartumin kulttuurisetelillä voi maksaa Heponiemen täysihoidon hinnasta 25€/ vrk eli 50€. Asiasta on mainittava ilmoittautumisen yhteydessä.
Ilmoittautumiset nettisivujen kautta www.heponiemi.fi tai heponiemi@hdl.fi.

Kuva Heponiemen ikonista Hili.

Harmonisen laulun talvikurssi Turun kristillisellä opistolla 9.-11.3.2018. Kirsti Autio, ja Nalle Björn Öhman.  Tästä kurssista lisää tietoa sivuilla turunkristillinenopisto.fi.

Hiljaisen rukouslaulun retriitti 

Rauha teille 

Rymättylän Tammilehdossa 6.-8.4.2018.

Päivi Vuorilehto ja Hilkka-Liisa.

Kuljemme pääsiäisen tunnelmissa. Laulamme retriitin rukoushetkissä pieniä gregoriaanisia lauluja ja mietiskeleviä rukouksia. Lähtökohtana on yksi ääni ja yksi vokaali.

Hinta 139 €/120 € (166 €/141 €) Ilmoittautumislinkki:  https://www.lyyti.in/retriitti06042018

Muutama paikka jäljellä:

Hiljaisen rukouslaulun matka Piritan birgittalaisluostariin Tallinnaan

pyha_birgitta_museo2.jpg

 to 26.04 – su 29.04.2018

Hellän hiljaisen rukouslaulun laulajat, uudet ja vanhat,tervetuloa rukouslaulumatkalle Piritan luostariin Tallinnaan. Mukaan otamme vokaalirukoukset ja Birgittalaissisarten rukoushetkien laulut, eli Cantus sororumin, Sisarten laulut.

Lauluihin meidät johdattaa Hilkka-Liisa Vuori, mukana myös pastori Terhi Varjoranta ja matkanjärjestelyistä vastaa Pirkko Hakkarainen ja Harmoninen Laulu ry.

Matkan kokonaishinta on n. 470,- € ja se sisältää;Laivamatkat   to 26.4. elsinki – Tallinna klo 10.30 – 13.00   Viking XPRS. Su 29.4.   Tallinna – Helsinki   klo 17.00 – 19.30   Viking XPRS   sekä ruokailut laivalla, mennen tullen ja bussikuljetukset satama-Pirita-satama.

Majoituksen birgittalaissisarten luostarin vierasmajassa, yhden/kahden hengen huoneissa. http://www.birgittaguesthouse.ee/

Torstaina päivällisen, perjantaina ja lauantaina aamiaisen, lounaan ja päivällisen sekä sunnuntaina aamiaisen ja lounaan. Sekä Hilin, Terhin ja Pirkon palvelut.

Mukaan mahtuu 22 laulajaa, ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen osoitteeseen pirkko.hakkarainen@netti.fi

Piritan luostarista: www.piritaklooster.ee

 

 

KESÄ 2018

Hiljaisuuden ääni - rukouslauluja keskiajalta- kurssi Heponiemen hiljaisuuden keskus 18.-21.6.2018. Hilkka-Liisa ja Tuomo.  Ks tarkemmat tiedot kohdasta Kesäkurssit.

Gregoriaanisen laulun kurssi/ Taideyliopisto/Avoin yliopisto Karjaalla 22.-26.8.2018. Jorma hannikainen ja Hilkka-Liisa Vuori.  Ks tarkemmat tiedot kohdasta Kesäkurssit.

2019

Hellä hiljainen rukouslaulu - Hoitava sydämen ääni

Isojoella 1.-3.2.2019. 

Hiljaisen rukouslaulun retriitti 

Heponiemessä 23.-25.2. 2018

Ikoni_Heponiemi2

Retriitissä käytetään ääntä ja kehon resonanssia kokonaisvaltaisesti rukoukseen ja mietiskelyyn. Retriittinosallistuminen ei  edellytä laulutaitoja.  Heponiemen keväinen luonto tukee lepoa ja pysähtymistä. Herkullinen oman  keittiön kattaus kutsuu maut esille hiljaisuudessa. Löylyt rantasaunassa antaa keholle levon.Aloitamme retriitin perjantaina kello 18.00 päivällisellä ja päätämme yhteisen matkan sunnuntaina lounaaseen kello 13.00. Retriitin ohjaavat musiikin tohtori Hilkka-Liisa Vuori ja Heponiemen päällikko, retriitinohjaaja Sari Enkkelä.

Lisätietoja rukouslaulusta hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi

Retriitinhinta 295,-/hlö, sisältäen täyshoidon, ohjauksen ja majoituksen 1-hengen huoneessa, joissa suihku, wc ja liinavaatteet.  Ilmoittautuminen Heponiemen omien sivujen kautta. www.heponiemi.fi 

Voit maksaa 25,-/vrk Smartumin kulttuurisetelillä.

Hiljaisuuden ääni -

rukouslauluja keskiajalta  

   

hiljaisuus_ikoni.JPG

     Kuva Heponiemen ikonista, H-LV.                                  

Hiljaisen rukouslaulun kesäkurssi Heponiemessä 18.-21.6.2018

Karjalohjalla heinäkuun ensimmäisellä viikolla on lepoa rukouksessa ja äänessä. Päivää rytmittävät rukoushetket, laulaminen, ulkoilu ja lepo, ja toki syöminen!   

Syvennymme kokonaisvaltaiseen äänellä rukoilemiseen ja mietiskelyyn vanhojen keskiaikaisten rukousten kuljettamana. Herättelemme kehon resonanssia ja herkkää tuntemista.

Laulussa on olennaista yhteinen ääni. Oma ääni saa sulautua muiden ääneen. Kaikki laulut opitaan korvakuulolta. Kurssilla ei vaadita laulutaitoa, mutta halua kuunnella kylläkin.

Kurssin aikana syvennymme kokonaisvaltaiseen äänellä rukoilemiseen ja mietiskelyyn vanhojen keskiaikaisten rukousten kuljettamana.                                                                  

Herättelemme kehon resonanssia ja herkkää tuntemista. Oma ääni saa sulautua muiden ääneen. Laulussa on olennaista yhteinen ääni. Vanhat kirkkolaulut, gregoriaaniset laulut, laulamme latinaksi ja suomeksi. Kehon resonanssin kuunteleminen syventää tuntemusta omasta itsestä. Mielen rukouksen laskeminen sydämeen, kehon soiminen ja toistuvat huulten rukoukset voivat johdattaa ihanalla, lempeällä tavalla kokonaisvaltaiseen rukoukseen, mietiskelyyn, hiljaisuuteen ja lepoon.  Kurssi ei vaadi laulutaitoa, mutta halua kuunnella kylläkin. Korkeat äänet soivat korkealla kehossa, matalat äänet matalammalla. Kaikki laulut opitaan korvakuulolta, nuotinlukutaitokaan ei ole ollenkaan välttämätön.

Rukoushetkissä laulamme oppimiemme laulujen lisäksi psalmeja. Niiden tasainen kulku, puhelaulu eli resitaatio on omanlaisensa mietiskelymatka. Psalmit ovat ikiaikaisia rukouksia.

Kurssilla rukouslaulun opettajana on MuT Hilkka-Liisa Vuori. Rukoushetkistä vastaa rukouslaulaja Tuomo Pulkkinen. Kurssin sisällöstä tiedustelut 

hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi, p. 040 701 6534.

Tervetuloa sydämen rukouksen kurssille - sielun tanssiin kehossa.

Kurssihinta

495€ sisältää opetuksen, täysihoidon, majoituksen 1-h huoneessa, jossa oma suihku ja wc.

Mikäli sinulla on huonekaveri tiedossa, majoittuminen 2-h huoneisiin majoittuminen mahdollista. Hinta 395€ 2-h huoneessa/ hlö.

Smartumin kulttuurisetelillä voi maksaa Heponiemen täysihoidon hinnasta 25€/ vrk eli 50€. Asiasta on mainittava ilmoittautumisen yhteydessä.

Aikataulu

Aloitamme kurssin maanantaina lounaalla maissa ja päätämme torstaina iltapäivällä.

Lähetämme sinulle noin kaksi viikkoa ennen sähköpostilla tervetuloa -kirjeen, jossa myös ohjelma ja tulo-ohje.

PERUUTUSEHDOT

Yksityishenkilön kurssivaraus on sitova ja asiakas hyväksyy peruutusehdot tekemällä varauksen. Varauksen voi peruuttaa veloituksetta 2 kuukautta ennen retriittiä. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti sähköpostilla osoitteeseenheponiemi@hdl.fi.

Mikäli joudut perumaan varauksesi myöhemmin kuin 2 kuukautta, mutta kuitenkin aiemmin kuin kaksi viikkoa ennen retriittiä, veloitamme peruutusmaksun 45 eur.

Jos varaus peruutetaan myöhemmin kuin 14 vuorokautta ennen kurssin alkua, perimme peruutusmaksuna 50 % retriitin hinnasta. Mikäli peruutus johtuu sairaudesta ja siitä on esittää lääkärintodistus, asiakas voi peruuttaa retriitin yllämainituin 45 euron peruutusmaksun mukaan.

Heponiemen järjestämien tapahtumien toteutumisessa minimiosallistujamäärä on 10 henkeä. Pidätämme oikeuden kurssin peruuttamiseen 14 vrk ennen alkamisajankohtaa, mikäli minimimäärä ei täyty. Otamme viipymättä yhteyttä, mikäli joudumme peruuttamaan kurssin.

                                                            

Ilmoittautumiset heponiemi@hdl.fi

puh. 019 355 185  TAI Heponiemen nettisivujen kautta www.heponiemi.fi

- luo itsellesi käyttäjätunnus ja salasana (min 6 merkkiä), ja sen jälkeen pääset ilmoittautumaan.  Ilmoittautumisen yhteydessä laita lisätietoihin toiveesi yhden tai kahden hengen huoneesta. Kurssihinta 1hh 480€ ja 2hh 380€ sisältää täysihoidon ja opetuksen.  Smartumin kulttuuriseteleillä voit maksaa 100€ kurssin hinnasta.

 

Rakkaasta laulusta:

Rakkaalla laululla on monta nimeä. Hiljaisuuden ääni on kulkenut mukana alusta asti, kun olen laulua opettanut, eli vuodesta 1995.

Tästä nimestä on noussut myös Vox Silentiin nimi.

Hiljainen rukouslaulu -nimi on tullut selventämään tätä laulua. Nykyään laulu voisi olla myös nimellä Hellä rukouslaulu. Ääni ei aina kirkossa kaikuessaan ole hiljainen, mutta vain hellyydellä voimme kuulla myös kirkon soinnin! Hellällä, mutta halukkaalla asenteella löydämme myös sävelet ja tekstin omasta kirkostamme eli kehostamme.

Ajatuksena ja toiveena on ollut ja on, että Hiljainen rukouslaulu voisi johdattaa meidän sydämemme hiljaisuuteen, puhumattakaan mielestämme. Ja tässä hiljaisuudessa voisimme kenties kuin häivähdyksenä, kirkkaana hetkenä kuulla Jumalan äänen. Kuin lempeässä tuulessa, ei myrskyn eikä pauhinan keskellä. Kirkkaus ja selkeys. Niillä sanoilla haluan kuvata tätä laulua. 

Laulu on lepoa, siihen on toiveemme. Mutta ei velttouden kautta, vaan pienen ponnistuksen kautta, halun ja tahdon levätä yhteisessä rukouksessa.

Kurssien laulut ovat keskiaikaisia, ns. gregoriaanisia lauluja.  On uskomattoman ihanaa tuntea kehossaan ja mielessään arkaaiset sävelmät ja tekstit. Monessa laulussa latinankielinen teksti on muokannut musiikin kulun. Tuntuu luontevalta laulaa ylistystä ylöspäisin sävelkuluin, korostaa tärkeitä sanoja, ja toisaalta taas antaa melodian levätä sydämellä. Lauluja on laulettu ja rukoiltu satoja vuosia. Olemme kuin silmukka sukupolvien ketjussa.

Korvakuulolta opettelemme laulut.  Jotkut laulut ovat erittäin yksinkertaisia - ne ovat toistettavia johdatuksia rukoukseen. Toiset laulut voivat ensin tuntua vaikeiltakin, mutta aina niissä on jokin kohta, joka koskettaa juuri minua. Sävelmät soitattavat jotain kohtaa kehossani ja mielessäni. On ihanaa olla analysoimatta liikaa ja antaa vain sävelten hoitaa. 

Teksti viedään mieleltä sydämelle. Tätä opetellaan konkreettisesti kuuntelemalla käsillä kehon resonanssia. Jokainen keho on soitin. Oman resonanssin tunteminen ja löytäminen ovat päättymätön matka. Jokaisena aamuna aloitamme tämän matkan alusta. Instrumentin herättäminen on hellää työtä. Kuin kauan käyttämätön soitin, on kehomme alussa.  Äänet haetaan pienesti, kuunnellen ja tuntien.  

Näillä toivotuksilla, sydämellisesti tervetuloa kursseille,

Hilkka-Liisa

Yhteystietoja:

Hilkka-Liisa Vuori 040-706534 tai hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi

   

        hildegardin_enkelten_kuoro0002.jpg

 

                                 Kuva Hildegard Bingeniläinen. Enkelten kuoro.