Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

« Takaisin

CD: Keskiajan hymnistä virreksi Veni, Sancte Spiritus

Keskiajan virsi herää eloon

Lauluyhtye Vox Silentiin (Johanna Korhonen, Hilkka-Liisa Vuori) yhdestoista cd-levy. Veni Sancte Spiritus -levyllä yhdistyvät keskiaikaiset latinankieliset hymnit ja niiden nykyiset suomenkieliset muodot, virret, jotka yhtye toteuttaa keskiajan laulutapaa soveltaen.

Levyllä vierailee laulajana Tuomo Pulkkinen ja huilistina Junnu Aaltonen, jonka improvisatoriset tulkinnat keskiajan virsistä puhuvat ja hengittävät omaa yllätyksellistä kieltään. Äänittäjä on Mika Koivusalo.

 "Olemme valtavan iloisia, kun saimme mukaan työryhmään nämä ystävämme", Vuori ja Korhonen sanovat. "Tämä levy on syntynyt rakkaudesta keskiajan liturgiseen musiikkiin. Meitä usein harmittaa, kun virsikirjassa olevat keskiajan virret esitetään jotenkin vähän tylsinä ja yksitoikkoisina. Eivät ne olleet sellaisia alun perin, mutta vuosisatojen aikana nuottikuvista on hävinnyt paljon tulkintaa auttavaa informaatiota niin, että jäljellä ovat vain rungot. Tällä levyllä palautamme virret alkulähteilleen ja koetamme palauttaa niihin sitä tunnelmaa, joka niissä käsityksemme mukaan on aikanaan ollut."

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjassa on viitisenkymmentä virttä, joiden sävelmätiedoissa lukee ”keskiajalta”. Levylle valittiin kahdeksan eri aihesisältöistä virttä.

Keskiaikaisten laulujen notaatio eli nuotinnos on ollut erilaista kuin nykyään. Vanhat neliönuotit eivät sisällä informaatiota sävelten kestosta eivätkä rytmistä. Keskiaikaisen laulun rytmityksen on määrännyt latinankielinen teksti, jonka tavujen pituudet ja painotukset ovat kuuluneet musiikissa. Yhtye pyrkii virsien nykyversioita laulaessaan hyödyntämään tietoa, jota sillä on keskiaikaisen liturgisen laulun laulutavasta.

Tilaa levy: hilkka-liisa.vuori@uniarts.fi

Hinta 20 euroa + postitus 2,50 euroa

Hinta:20.00 €