Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

« Takaisin

CD: Easter chants. Pääsiäislevy Memento mei

Memento mei  Muista minua Remember me

Keskiaikaisia pääsiäisen ajan lauluja/ Medieval Easter Chants

Vox Silentii

 

Pääsiäinen Armonlaaksossa

 

Äänitimme tämän CD:n lokakuussa 2010 Naantalin kivisessä birgittalaiskirkossa, joka keskiajalla rakennettiin Armonlaakson luostarin osaksi. Ulkona riehui myrskytuuli. Se väliin humisi, väliin kohisi, vinkui, ulvoi ja kolisteli. Sen kanssa ei voinut neuvotella, joten annoimme sen osallistua levyntekoon. Äänittäjällämme Mika Koivusalolla oli neljä tallennettavaa: kaksi laulajaa, Naantalin kirkko ja lounaissuomalainen syystuuli.

 

Sisällä kirkossa oli lämpöä ja valoa. Äänityksen edetessä paastonajan syvyys ja tummuus vaihtuivat pääsiäisen iloon. Levyn laulut ovat meille kummallekin laulajalle henkilökohtainen matka pimeydestä valoon. Lauluissa kuvastuvat äärimmäiset tunteet: epätoivo yhtä lailla kuin epäuskoinen haltioituminenkin. Olemme harjoituksissa paljon keskustelleet laulujen teksteistä ja tunnelmista. Nyt olemme onnellisia siitä, että saamme tälle matkalle mukaan myös levymme kuulijan.

 

Lauluista suurin osa on meille niin rakkaasta birgittalaissisarten keskiaikaisesta liturgiasta, Cantus sororumista. Sisarten lauluja ovat numerot 2, 5, 6, 7, 13 ja 16. Laulujen n:o 1, 8, 9, 10 ja 14 lähde on Antifonarium Tammelense, joka on todennäköisesti ollut Naantalin luostarin birgittalaisveljien käyttämä laulukirja. Laulun n:o 3 lähde on Graduale Ilmolense ja laulujen n:o 4 ja 17 lähde on Graduale Aboense.  Laulu n:o 15 on nykyisten birgittalaissisarten lauluja. Traditionaalisia keskiaikaisia lauluja ovat numerot 11 ja 12, yhtenä lähteenään Graduale Triplex. Laulu n:o 18 on kirjasta Liber hymnarius. Käsikirjoituksista peräisin olevien laulujen transkriptioista on vastannut Vox Silentiin laulaja, musiikin maisteri Hilkka-Liisa Vuori.  Osa lauluista on painetuissa kirjoissa.

 

Koko levyn läpi tulee kuiskaus: Muista minua, Memento mei. Arjen keskellä taivasikävä ei ole koskaan kaukana. Haluamme näillä lauluilla välittää pääsiäisen iloa ja lohtua, ylösnousemuksen lupauksen jokaiseen päivään.

 

Lumen verum edustaa birgittalaista ihanaa rukousrunoutta. Agnus Dei eli Jumalan karitsa, ehtoollisen rukous, on erityisesti kiirastorstain tekstejä. Laulun Deus meus sävelkulku ja Jeesuksen sanat ovat tuskaisia. Laulussa In manus tuas Domine ahdistuksen jälkeen kuoleman hetki on tyyni. Jesu benigne on ihmisen ikävän laulu Jeesuksen ristin äärellä. In pace Patris on yllättävä rukous. Sen sävelkulut ovat hyvin lähellä tuutulaulujen maailmaa.

 

Jeesuksen ylösnousemusta kuvastaa pienen pieni Alleluia-laulu. Se on mielestämme kuin auringonnousu ja päivän sarastus. Laulua seuraa tunnelmaltaan hämmentynyt suuri responsorio Dum transisset. Kristus on ylösnoussut, mutta naiset eivät tiedä sitä. Tämän jälkeen musiikillinen muutos on valtava: naisten d-moodissa kulkevaa haikeaa laulua seuraa jyhkeä g-moodin antifoni: Angelus autem Domini.

 

Pääsiäisen ilo on lauluissa Pascha nostrum, Surrexit Christus ja Regina celi. Pienessä responsoriossa Exsultabo et laetabor on sekä kevyt ilo että syvä kaipaus. Spiritus Domini –laulussa musiikki on kuin hiipivä tuuli ja usva. Benedicamus devotis on yksi levyn hellimpiä lauluja. Surrexit pastor bonus on e-moodissa. Se kuvastaa musiikillisesti mysteeriä: Kristus on ylösnoussut. Viimeisessä laulussa Dulcis Jesu memoria kohtaavat keskiajan hymni ja nykyinen luterilainen virsikirjamme. Laulamme virren vanhaa ja uudempaa versiota limittäin ja myös päällekkäin. Virsi on virsikirjan numero 300, Jeesuksen muisto ihana. Jäämme odottamaan uusia taivaita ja uutta maata.

  

Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori

 

Levyn hinta: 20 euroa + postitus 2,50 euroa.

tilaukset: hilkka-liisa.vuori[et]uniarts.fi

Hinta:20.00 €