Yhteystiedot

Hilkka-Liisa Vuori
hilkka-liisa.vuori[et]
saunalahti.fi
hilkka-liisa.vuori [et]
uniarts.fi
p. 0407016534

Johanna Korhonen
johanna.korhonen[et]
verkkotie.fi


Vox Silentii ry
c/o Vuori
Suopuronniitty 7b
02920 ESPOO
Suomi Finland

Uutiset

27.3.2017Holy island- rukouslaulun matka Lindisfarnen pyhälle saarelle EnglantiinLue lisää »18.3.2017Press release: Celtic chants -cdLue lisää »18.3.2017Lehdistötiedote: Kelttilevyn julkistusLue lisää »21.2.2017Nunnan tarina: KristinaLue lisää »

Hiljaisuuden ääni  -

Keskiaikainen, hellä hiljainen rukouslaulu

Laulamme keskiaikaisia rukouksia suomeksi ja latinaksi. Laulut opetellaan korvakuulolta. Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa eikä lukea nuotteja. Rukouslaulu on kokonaisvaltaista: ikiaikaiset tekstit ja sävelet soittavat kehoamme ja hoitavat meitä. Laulujen keskittynyt toisto ja kehon resonanssin herkkä kuuntelu voivat johdattaa mielemme rukouksen sydämen rukoukseksi.

  sininen_kirkko.jpg

Kuva Vadstenan kirkosta: Pirkko Hakkarainen

Keskiaikaisen hellän hiljaisen rukouslaulun 

tiistaisin kokoontuvat kurssit

diakin_ikkuna_titta_tuulispaan_kuva.jpg

Kuva diakonissalaitoksen kirkosta ja ketun leivistä Peppina Tuulispää.

Kevät 2017

Diakonissalaitoksen kirkko, tiistaisin klo 17.30–20.00  

Jatkokurssi 18.4., 25.4., 2.5., 9.5. ja 16.5. (viisi opetuskertaa)

Ohj. äänipedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori.

Kurssit pidetään tiistaisin klo 17.30-20.00 Diakonissalaitoksen kirkossa, Alppikatu 2.

Ohj. musiikkipedagogi Hilkka-Liisa Vuori.  Hinta 52 / kurssi. Viiden kerran kurssi 61 euroa.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut Kallion kirkkoherranvirastoon ensisijaisesti netin kautta www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio  tai puhelimitse (09) 2340 3611    tai kallio.srk@evl.fi.  

Voidakseen tulla Kallion seurakunnan kursseille, ei tarvitse olla seurakunnan jäsen tai sen alueella asuva. Kaikille tervetuloa!                        

Kesä 2017    

Heijastus_sveitsi_09_elokuu_4272.jpg                                             

Gregoriaanisen laulun kurssi Pyhtäällä 14.-18.6.2017

Psallam nomini Domini

 Kurssin ohjelmaan sisältyy luentoja ja gregoriaanisen ohjelmiston harjoittelua. Valmistelemme kirkkovuoden ajankohdan mukaisen keskiaikaisen Corpus Christi -juhlan vesperin ja toisen helluntaipäivän jälkeisen sunnuntain messun, joka pääosin toteutetaan keskiaikaiseen tapaan. Ensimmäisenä kurssi-iltana ohjelmassa on Lempeä Luoja tähtien – Reformaatio ja gregoriaaninen laulu luento-, konsertti ja yhteislaulutapahtuma.

 

Opetus tapahtuu 1460-luvulla rakennetussa Pyhtään kauniissa, lähes alkuperäisessä asussa säilyneessä kivikirkossa sekä majoitustiloissamme Patruunantalon kokoustiloissa. Kurssilla opettavat gregoriaanisen laulun asiantuntijat, musiikin tohtori Hilkka-Liisa Vuori ja yliopistonlehtori, musiikin tohtori Jorma Hannikainen.

Kurssilla on mahdollisuus suorittaa Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin koulutusohjelman opintojakso Johdatus gregorianiikkaan (5v12, 3 op) tai Gregorianiikka (5v14, 3 op) tai Liturginen laulu 3 (5vh2). Opetus tapahtuu osin kahdessa tasoryhmässä ja näin kurssille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta gregoriaanisesta laulusta. Kurssilla otetaan enintään 20 opiskelijaa, jotka jaetaan kahteen opetusryhmään. Osallistujat ovat sekä Sibelius-Akatemian tutkinto-opiskelijoita että avoimen yliopiston opiskelijoita. Kurssille ilmoittautuneille lähetetään yksityiskohtainen kurssiohjelma ja ennakkotutustumista varten opetusmonisteita.

Kurssimaksu

Kurssimaksua ei peritä Taideyliopiston opiskelijoilta. Kurssi on mahdollista suorittaa Taideyliopiston liikkuvuusopintoina. Avoimen yliopiston opiskelijoille kurssimaksu on 45 € (15 € / op).

 Katso lisätiedot kohdasta Kesäkurssit.

Hiljaisuuden ääni - rukouslauluja keskiajalta             Hiljaisen rukouslaulun kesäkurssi Heponiemessä 19.6-22.6. 2017


anna_ja_maria2_romaaniset_ja_g_miniatyyrit.jpg

Karjalohjalla heinäkuun ensimmäisellä viikolla on lepoa rukouksessa ja äänessä. Päivää rytmittävät rukoushetket, laulaminen, ulkoilu ja lepo, ja toki syöminen!    

Kurssi alkaa lounaalla maanantaina klo 12 ja laululla klo 13 alkaen. Majoittuminen tapahtuu iltapäiväkahvin jälkeen noin klo 15.

Kurssi päättyy torstaina lounaaseen ja huoneiden luovutus on klo 14.30 mennessä.

Suositellaan levollista aamua ja pakkailu vaikka lounaan jälkeen.

Rukoushetkissä laulamme oppimiemme laulujen lisäksi psalmeja. Niiden tasainen kulku, puhelaulu eli resitaatio on omanlaisensa mietiskelymatka. Psalmit ovat ikiaikaisia rukouksia.

                                                          

Kurssin aikana syvennymme kokonaisvaltaiseen äänellä rukoilemiseen ja mietiskelyyn vanhojen keskiaikaisten rukousten kuljettamana.                                                                  

Herättelemme kehon resonanssia ja herkkää tuntemista. Oma ääni saa sulautua muiden ääneen. Laulussa on olennaista yhteinen ääni. Vanhat kirkkolaulut, gregoriaaniset laulut, laulamme latinaksi ja suomeksi. Kehon resonanssin kuunteleminen syventää tuntemusta omasta itsestä. Mielen rukouksen laskeminen sydämeen, kehon soiminen ja toistuvat huulten rukoukset voivat johdattaa ihanalla, lempeällä tavalla kokonaisvaltaiseen rukoukseen, mietiskelyyn, hiljaisuuteen ja lepoon.  Kurssi ei vaadi laulutaitoa, mutta halua kuunnella kylläkin. Korkeat äänet soivat korkealla kehossa, matalat äänet matalammalla. Kaikki laulut opitaan korvakuulolta, nuotinlukutaitokaan ei ole ollenkaan välttämätön.

Kurssilla rukouslaulun opettajana on Hilkka-Liisa Vuori. Rukoushetkistä vastaa rukouslaulaja Tuomo Pulkkinen.

Tervetuloa sydämen rukouksen kurssille - sielun tanssiin kehossa.

Ilmoittautumiset heponiemi@hdl.fi
puh. 019 355 185 TAI Heponiemen nettisivujen kautta www.heponiemi.fi

- luo itsellesi käyttäjätunnus ja salasana (min 6 merkkiä), ja sen jälkeen pääset ilmoittautumaan.  Ilmoittautumisen yhteydessä laita lisätietoihin toiveesi yhden tai kahden hengen huoneesta. (Hinta kesän 2016 hinta. Tiedot tarventuvat alkusyksystä 2016. Kurssihinta 1hh 480€ ja 2hh 380€ sisältää täysihoidon ja opetuksen.)  Smartumin kulttuuriseteleillä voit maksaa 100€ kurssin hinnasta.

 Kurssin sisällöstä tiedustelut Hilkka-Liisa hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi 040-7016534 

Syksy 2017

Keskiaikainen hellä hiljainen rukouslaulu

tiistaisin klo 17.30-20.

Peruskurssi 15.8., 22.8., 29.8. ja 5.9. 2017

Jatkokurssi 19.9., 26.9., 3.10. ja 10.10.

Peruskurssi 17.10., 24.10., 31.10. ja 7.11.

Jatkokurssi 14.11., 21.11., 28.11., 5.12. ja 12.12. 

Ohj. äänipedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori.

Kurssit pidetään tiistaisin klo 17.30-20.00 Diakonissalaitoksen kirkossa, Alppikatu 2.

Ohj. musiikkipedagogi Hilkka-Liisa Vuori.  Hinta 52 / kurssi. Viiden kerran kurssi 61 euroa.

Kurssille ilmoiattautuminen alkaen toukokuu 2017. Ilmoittautumiset ja tiedustelut Kallion kirkkoherranvirastoon ensisijaisesti netin kautta www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio  tai puhelimitse (09) 2340 3611    tai kallio.srk@evl.fi.  

Voidakseen tulla Kallion seurakunnan kursseille, ei tarvitse olla seurakunnan jäsen tai sen alueella asuva. Kaikille tervetuloa!   

Keskiaikaisten birgittalaislaulujen kurssi

pyha_birgitta_museo2.jpgBirgittalaissisarten laulamia rukouslauluja Naantalin luostarista. Neljänä perjantai-iltana Kallion seurakuntakodilla pe 18.8., 22.9., 6.10. ja 3.11. 2017 klo 17:30–20.

Kurssin sisältö ovat keskiaikaiset laulut Naantalin luostarista. Perehdymme niitä laulamalla omiin juuriimme ja myös erityisesti siihen, kuinka naiset ovat rukoilleet laulamalla luostarissa 1400-luvun Suomessa. Birgittalaissisarten rukoushetkien lauluilla oli oma nimi: Cantus sororum eli Sisarten laulu. Latinankielisten laulujen lisäksi laulamme psalmeja suomeksi ja latinaksi.

Osallistuaksesi kurssille sinun ei ns. tarvitse osata laulaa eikä lukea nuotteja. Mukaan rukouslaulun tunnelmaan pääsee omalla äänellään hellästi huokaamalla.

Hinta 52 e. Ohj. Hilkka-Liisa Vuori.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut Kallion kirkkoherranvirastoon ensisijaisesti netin kautta www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/kallio  tai puhelimitse (09) 2340 3611    tai kallio.srk@evl.fi.  

Voidakseen tulla Kallion seurakunnan kursseille, ei tarvitse olla seurakunnan jäsen tai sen alueella asuva. Kaikille tervetuloa!  

 

Rukoileminen on niitty

Turun kristillinen opisto

1.–3.12.2017

 

Etsimme kurssilla koko kehon, mielen ja sydämen lepoa. Teemme omat rukoushelmet piispa Martin Lönnebon rukoushelmien mukaan ja laulamme niihin laulut keskiaikaisilla sävelillä. Maalaamme rukoustemme värit, kehomme liikkeen ja helmien maisemat paperille.  Kuulostelemme ja tunnemme äänen värähtelyä kehossa ja ilmaisemme sisäisiä värejämme maalaamalla. Kurssilla tutustumme omaan kehoomme hellien, hiljaisten ja rentouttavien äänien ja pienten, helppojen rukousten avulla. Myös maalaamisen kautta saamme kosketuksen itseemme, tunteisiimme ja tarpeisiimme ja tulemme tietoisiksi voiman ja jaksamisen lähteistämme.

Kurssin ohjaajina ovat pastori, taideterapeutti Terhi Varjoranta ja MuT Hilkka-Liisa Vuori.  Piirustus- tai laulutaitoa ei tarvita – avointa mieltä kylläkin.

Hinta tarkentuu loppukeväästä.

Psalmilaulun päivä San Damianossa 11.11.2017

Tiedot tarkentuvat loppukeväästä.

 

                       

 

2018 

Hellä hiljainen rukouslaulu Isojoella 2.-4.2.2018. Hilkka-Liisa

Iegor Reznikoffin jatkokurssi Kultturikeskus Sofiassa 27.-29.1.2018.

Hiljaisen rukouslaulun retriitti Heponiemen hiljaisuuden keskuksessa helmi-maaliskuussa, ajankohta tarkentuu. Sari Enkkelä ja Hilkka-Liisa.

Harmonisen laulun talvikurssi Turun kristillisellä opistolla 9.-11.3.2018. Kirsti Autio, toinen opettaja ilmoitetaan myöhemmin.

Hiljaisen rukouslaulun retriitti Rymättylän Tammilehdossa 6.-8.4.2018. Päivi Vuorilehto ja Hilkka-Liisa.

Hiljaisuuden ääni - rukouslauluja keskiajalta- kurssi Heponiemen hiljaisuuden keskus 18.-21.6.2018. Hilkka-Liisa ja Tuomo.

Hiljaisen rukouslaulun retriitti 

Heponiemessä 16.-18.2. 2018

Ikoni_Heponiemi2

Retriitissä käytetään ääntä ja kehon resonanssia kokonaisvaltaisesti rukoukseen ja mietiskelyyn. Retriittinosallistuminen ei  edellytä laulutaitoja.  Heponiemen keväinen luonto tukee lepoa ja pysähtymistä. Herkullinen oman  keittiön kattaus kutsuu maut esille hiljaisuudessa. Löylyt rantasaunassa antaa keholle levon.Aloitamme retriitin perjantaina kello 18.00 päivällisellä ja päätämme yhteisen matkan sunnuntaina lounaaseen kello 13.00. Retriitin ohjaavat musiikin tohtori Hilkka-Liisa Vuori ja Heponiemen päällikko, retriitinohjaaja Sari Enkkelä.

Lisätietoja rukouslaulusta hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi

Retriitinhinta tarkentuu myöhemmin 295,-/hlö, sisältäen täyshoidon, ohjauksen ja majoituksen 1-hengen huoneessa, joissa suihku, wc ja liinavaatteet.

Voit maksaa 25,-/vrk Smartumin kulttuurisetelillä.

Rakkaasta laulusta:

Rakkaalla laululla on monta nimeä. Hiljaisuuden ääni on kulkenut mukana alusta asti, kun olen laulua opettanut, eli vuodesta 1995.

Tästä nimestä on noussut myös Vox Silentiin nimi.

Hiljainen rukouslaulu -nimi on tullut selventämään tätä laulua. Nykyään laulu voisi olla myös nimellä Hellä rukouslaulu. Ääni ei aina kirkossa kaikuessaan ole hiljainen, mutta vain hellyydellä voimme kuulla myös kirkon soinnin! Hellällä, mutta halukkaalla asenteella löydämme myös sävelet ja tekstin omasta kirkostamme eli kehostamme.

Ajatuksena ja toiveena on ollut ja on, että Hiljainen rukouslaulu voisi johdattaa meidän sydämemme hiljaisuuteen, puhumattakaan mielestämme. Ja tässä hiljaisuudessa voisimme kenties kuin häivähdyksenä, kirkkaana hetkenä kuulla Jumalan äänen. Kuin lempeässä tuulessa, ei myrskyn eikä pauhinan keskellä. Kirkkaus ja selkeys. Niillä sanoilla haluan kuvata tätä laulua. 

Laulu on lepoa, siihen on toiveemme. Mutta ei velttouden kautta, vaan pienen ponnistuksen kautta, halun ja tahdon levätä yhteisessä rukouksessa.

Kurssien laulut ovat keskiaikaisia, ns. gregoriaanisia lauluja.  On uskomattoman ihanaa tuntea kehossaan ja mielessään arkaaiset sävelmät ja tekstit. Monessa laulussa latinankielinen teksti on muokannut musiikin kulun. Tuntuu luontevalta laulaa ylistystä ylöspäisin sävelkuluin, korostaa tärkeitä sanoja, ja toisaalta taas antaa melodian levätä sydämellä. Lauluja on laulettu ja rukoiltu satoja vuosia. Olemme kuin silmukka sukupolvien ketjussa.

Korvakuulolta opettelemme laulut.  Jotkut laulut ovat erittäin yksinkertaisia - ne ovat toistettavia johdatuksia rukoukseen. Toiset laulut voivat ensin tuntua vaikeiltakin, mutta aina niissä on jokin kohta, joka koskettaa juuri minua. Sävelmät soitattavat jotain kohtaa kehossani ja mielessäni. On ihanaa olla analysoimatta liikaa ja antaa vain sävelten hoitaa. 

Teksti viedään mieleltä sydämelle. Tätä opetellaan konkreettisesti kuuntelemalla käsillä kehon resonanssia. Jokainen keho on soitin. Oman resonanssin tunteminen ja löytäminen ovat päättymätön matka. Jokaisena aamuna aloitamme tämän matkan alusta. Instrumentin herättäminen on hellää työtä. Kuin kauan käyttämätön soitin, on kehomme alussa.  Äänet haetaan pienesti, kuunnellen ja tuntien.  

Näillä toivotuksilla, sydämellisesti tervetuloa kursseille,

Hilkka-Liisa

Yhteystietoja:

Hilkka-Liisa Vuori 040-706534 tai hilkka-liisa.vuori@saunalahti.fi

   

        hildegardin_enkelten_kuoro0002.jpg

 

                                 Kuva Hildegard Bingeniläinen. Enkelten kuoro.